i-paidiΚεντρικήΛαγουμίδη Μαριάννα

Κορονοϊός στην οικογένεια

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη
Ψυχοπαιδαγωγός, CEO i-paidi, συγγραφέας

Ο νέος κορονοϊός και η διάδοσή του αγχώνει ή/και στεναχωρεί όλους μας – ειδικά τους γονείς. Είναι απαραίτητη η συχνή καθαριότητα των χεριών, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι για 30 δευτερόλεπτα, και η αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης, στόματος.
Ο φίλος του i-paidi, παιδίατρος στην Πάτρα, Αντώνης Δαρζέντας, γράφει και σας το αναδημοσιεύουμε, ώστε να προστατεύουμε τα παιδιά, χωρίς κραυγές και υστερίες!
Τα συμπτώματα του νέου κορονοϊού είναι
1. Πυρετός στο 88%των ασθενών
2. Ξηρός βηχας στο 68 %
3. Μεγάλη κόπωση στο 38 %
4. Παραγωγή πτυελων στο 33 %
5.Και στο μόλις 5 % συμπτώματα από τη μύτη. Δηλαδή μια ίωση που έχει και ρινική καταρροη ή μπούκωμα μάλλον δεν είναι κορονοϊός

Σε κάθε περίπτωση σε ελαφριά συμπτώματα μένετε σπίτι και σε βαριά μιλάτε με τον γιατρό σας για οδηγίες.

Ακούω λοιπόν ακόμα και γιατρούς να υποβαθμίζουν την σοβαρότητα του κορονοϊού λέγοντας πως είναι μια απλή γρίπη ή ότι η γρίπη σκοτώνει περισσότερους. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Ναι μεν προς το παρόν η γρίπη έχει σκοτώσει περισσότερους αλλά αυτό συμβαίνει γιατί η γρίπη είναι κοντά μας πολύ περισσότερο καιρό και έχει ήδη επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.

Ο νέος κορονοϊός φαίνεται προς το παρόν πως παγκόσμια, πάει προς μια θνητότητα γύρω στο 1%. Σημαίνει αυτό πως στους 100 που θα κολλήσουν θα πεθάνει ο ένας. Η θνητότητα της γρίπης είναι περίπου 0,05 %. Αυτό σημαίνει πως η θνητότητα του νέου κορονοϊού είναι σχεδόν 20 φορές παραπάνω από της γρίπης.Ο νέος κορονοϊός όμως έχει και μια άλλη ιδιότητα. Είναι ακόμα πιο μεταδοτικός από την γρίπη. Έτσι ενώ κάθε άνθρωπος που έχει γρίπη την μεταδίδει σε 1,3 άλλους, αυτός που έχει κορονοϊό τον μεταδίδει σχεδόν στους διπλάσιους σε περίπου 2,5 ανθρώπους δηλαδή.
Από τους παλιούς επίσης ανθρώπινους κορονοϊούς που κάνουν το απλό κρυολόγημα που όλοι μας έχουμε περάσει, ξέρουμε και κάτι άλλο, πως αυτός ο ιός δεν έχει αυστηρή εποχή όπως έχει η γρίπη αλλά μπορεί να επεκτείνεται και εκτός χειμώνα, σίγουρα όμως με πολύ λιγότερα κρούσματα.

Συμπέρασμα. Αν αφήσουμε τον κορονοϊό να κάνει τη δουλειά του θα εξελιχθεί σε μια άνευ προηγούμενου επιδημία που θα κάνει ζημιά τουλάχιστον 20 φορές χειρότερη της γρίπης. ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ. Αυτός ο φόρτος νοσηρότητας και θνησιμότητας θα καταστρέψει οποιοδήποτε σύστημα υγείας. Ιδίως το ελληνικό που έχει λίγα κρεβάτια Εντατικής.
Σίγουρα δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου με αυτή την επιδημία αλλά οι επιπτώσεις της θα είναι τεράστιες στους ασθενικούς οργανισμούς, και στους ηλικιωμένους

Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή πχ η Ελλάδα συμπεριφέρεται πολύ πιο υπεύθυνα από την πιο προηγμένη Ιταλία στην οποία η επιπόλαιη αντιμετώπιση των πρώτων περιστατικών έφερε την εκθετική αύξηση της νόσου και των θανάτων στην Ευρώπη.

Είναι σίγουρο πως από αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές γιατί έχουμε την επιστημονική γνώση και όλα τα μέσα που χρειάζονται. Πρέπει να βοηθήσει όμως και ο κάθε πολίτης με την υπεύθυνη συμπεριφορά του στα θέματα υγιεινής, να ενημερώνεται και να ενημερώνει όλη την οικογένεια με ψυχραιμία.

Share this...