Blogi-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΛαγουμίδη ΜαριάνναΣυμβουλές

Συμβουλές όταν περπατάμε με το παιδί

Ποια βόλτα διδάσκει το παιδί, το ΔΕΠάκι;

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος Επιστημονική Οικογένεια i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ-Υ

Ταραχή και εκνευρισμός υπάρχει στα σπίτια με παιδιά -μικρά ή εφηβάκια. Φυσικό αποτέλεσμα είναι, αφού 50 μέρες μένουμε σπίτι όλη η οικογένεια λόγω κορωναϊού.

Βέβαια, έχουμε δικαίωμα μικρής βόλτας κοντά στο σπίτι μας, για την εξασφάλιση της υγείας. Όπως λένε οι γιατροί, δεν συναντιώμαστε με άλλους, και με όποιον τυχαία βρεθούμε, κρατάμε απόσταση 2 μέτρων.

Μπορούμε να πάμε βόλτα, συνομιλώντας, ώστε να καλλιεργηθεί η σχέση μας, να ωριμάσει το παιδί και να μορφώνεται σιγά-σιγά. Το περπάτημα ενδείκνυται ως δράση με το λατρεμένο μας ΔΕΠάκι.

Πριν βγούμε, το παιδί θα βρίσκεται δίπλα μας στο σπίτι ώστε να δει να πληκτρολογούμε τον αριθμό τής γιαγιάς, για να την ενημερώσουμε. Εάν το παιδί γνωρίζει τους αριθμούς, είναι καλό να επικοινωνήσει εκείνο.

Αφού φύγουμε από το σπίτι, αρχίζουμε συζήτηση για το συναισθηματικό δέσιμο της οικογένειας και για την ευθύνη υγείας προς τους ηλικιωμενους.

Μετά, περπατώντας, ανάλογα με την ηλικία του, είναι ευκαιρία να μάθει να μετρά μετρώντας τα αυτοκίνητα που περνούν ή να συζητάμε αναλογίες μαύρων και άσπρων αμαξιών ή να διδάξει το γονιό ό,τι σχετικό έμαθε στο σχολείο. Ας μοιραστούμε τι νοιώθουμε μετά από αυτή τη γνώση!!!

Μόλις συναντήσουν άλλον περιπατητή, θα τον χαιρετήσει ευγενικά ο γονιός, με ζεστό τόνο φωνής. Μετά, θα το συζητήσει με το παιδί. Σε λίγη ώρα, θα χαιρετήσει ο γονιός κάποιον άλλον, με αδιάφορο τρόπο. Τότε θα συζητήσουν τη διαφορά τής απάντησης ώστε να αντιληφθεί το παιδί τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Ο τρόπος συνομιλίας καθορίζει την ποιότητα επικοινωνίας, φιλίας, στο σχολείο, στην παρέα, παντού.

Καθημερινά, στις οικογένειες και στο παιδί δίνουν τηλεφωνικές συμβουλές εθελοντικά, οι επιστήμονες από την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, στο 1110. Οn line συμβουλές δίνουν κάθε Παρασκευή στις 7.00μ.μ, στα Μέλη της Ομάδας Φίλων i-paidi στο fb. Πολίτες από όλο τον κόσμο μπορείτε να εγγραφείτε.

Οι γονείς είμαστε το πρότυπο του παιδιού. Οφείλουμε να δείξουμε υπομονή, ειδικά αυτή την περίοδο – υπάρχουν επιστήμονες για να μάς δείξουν τον τρόπο. Να θυμώμαστε ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής.

Share this...