i-paidiΚεντρική

Τρόποι για να μην γκρινιάζει το παιδί και το δεπάκι

Πληθώρα αποριών έχουν οι γονείς μικρών παιδιών και εφήβων σχετικά με τον εκνευρισμό, το θυμό και την γκρίνια τους.

Όλοι γνωρίζουμε ότι βασική αιτία είναι η ανησυχία από όλους τους ενήλικες στην οικογένεια και στο σχολείο. Η ανασφάλεια των γονιών για την υγεία της οικογένειας και την οικονομική της στήριξη φέρνει ταραχή και έντονη συνομιλία, ένταση στο διάλογο ή στεναχώρια, απομόνωση και παραίτηση από την καθημερινότητα.

Η αγάπη, η φροντίδα των γονιών στην οικογένεια, ο ενθουσιασμός της επιτυχίας, ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς μετατρέπονται σε λύπη, απομόνωση και κατάθλιψη. Γκρινιάζουμε οι ενήλικες, γκρινιάζουν και τα παιδιά μας!

Δεν μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο!

Δεν μπορούν να τραγουδήσουν με φίλους.

Δεν μπορούν να εκφράσουν το εφηβικό, ερωτικό συναίσθημα.

Δεν μπορούν να αλλάζουν συχνά παιχνίδια, φίλους, δραστηριότητες όπως το χαρισματικό δεπάκι έχει ανάγκη.

Δεν μπορούν να συμμετέχουν στην τάξη, με φυσική παρουσία, όπως πηγαίνανε όλα τα χρόνια!

Δεν βρίσκουν αφορμή να γελάσουν με τουν γονείς τους.

Οι επιστήμονες ψυχικής υγείας έχουμε συμφωνήσει ότι υπάρχουν τρόποι για να μεγαλώνει ήρεμα και να μην γκρινιάζει το παιδί μας: απαιτείται οι γονείς να ακολουθούν τεχνικές διαχείρισης του άγχους, να διασαφηνίζουν ρεαλιστικά την κάθε δυσκολία, να δημιουργούν χαρούμενες εμπειρίες, στιγμές με τα παιδιά όποιας ηλικίας κι αν είναι και να είναι σαφείς, με διευκρινήσεις για ό,τι λένε.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι οφείλουν από την αρχή της δυσκολίας να ακολουθούν τις παραπάνω οδηγίες και όχι αφού αντιμετωπίσουν κάποια ψυχική ασθένεια στο σπίτι.

Και να θυμάστε ότι αν κάπου δυσκολευτείτε, είναι καλό να απευθυνθείτε σε επιστήμονα ψυχικής υγείας. Για την ανασφάλεια, την επιθετικότητα, την παρορμητικότητα, τη γκρίνια και της αφηρημάδα, η Επιστημονική Οικογένεια i-paidi είναι στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει – τώρα on line-. Επικοινωνείτε στα 2106778528, 6932611200, lagoumidim@i-paidi.gr .

Share this...