i-paidiΚεντρικήΣυμβουλές

ΔΕΠ-Υ και covid19: 5 Τρόποι για να γιορτάσουμε

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi
Ψυχοπαιδαγωγός ΔΕΠ-Υ London University

Καλές γιορτές εύχομαι και μπορούμε να έχουμε όλοι!
Άλλοι θα περάσουν καλύτερες άλλοι λιγότερο καλές.

Το πρώτο που όλοι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε είναι να ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ, με αποστάσεις, μάσκα και πλύσιμο!!!

Παρόλα αυτά, μαζί η οικογένεια, οι γονείς με τα παιδιά τους τα δυναμικά, τα ήρεμα, τα νευρικά, τα χαρισματικά, τα δημιουργικά ή με τα δεπάκια, έχουμε δικαίωμα να γιορτάσουμε.

Είναι δύσκολες οι τωρνές μέρες του άγχους λόγω ΔΕΠ-Υ ( Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας) και της ανασφάλειας λόγω covid19. Παραμένοντας σε αυτή τη διαπίστωση ούτε δύναμη μπορούμε να έχουμε ούτε πρόοδο, ούτε σχέδια με προοπτική την πρόοδό μας. Μένουμε στάσιμοι, βαλτώνουμε, ανοίγουμε δρόμο στην κατάθλιψη.

Εναλλακτικά, για να γιορτάσουμε σε όποιες συνθήκες κι αν ζούμε, προτείνουμε να δοκιμάσουμε:

    1.  Θετική σκέψη σε ό,τι νέο ζούμε την κάθε μέρα. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι όλα που συμβαίνουν έχουν και κάτι καλό: ας το βρούμε και ας το πούμε! Εάν έχουμε δυσκολία να διαπιστώσουμε κάτι καλό, ας απευθυνθούμε στο 210 6778528, 9.00-17.00.

 

    1. Ας βρούμε παλιά στολίδια και ας τα κρεμάσουμε στο δωμάτιο που περνάμε τις περισσότερες ώρες ξύπνιοι. Ή ας φτιάξουμε νέα, πολύχρωμα, μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειας – και θα απολαμβάνουμε γιορτινό το χώρο μας και θα προσκαλέσουμε έτσι την άνοιξη! Εάν είναι δύσκολο να φανταστούμε τι πώς να φτιάξουμε, ας γράψουμε στο lagoumidim@i-paidi.gr κι θα λάβουμε προτάσεις!

 

    1. Μουσική και τραγούδια και χορός με όλους μαζί, έστω για λίγη ώρα, κάθε μέρα: οι ορμόνη της χαράς θα διαχυθεί στο σώμα μας. Εάν είναι δύσκολο να αρχίσουμε, ας διαβάσουμε το άρθρο: Ο χορός είναι φάρμακο στο Ανήσυχο Παιδί με ΔΕΠ-Υ

 

    1. Ας δώσουμε αγάπη και ας λάβουμε αγάπη!!! O καθένας στο σπίτι ας γράψει σε χαρτί μια ευχή – το μικρό μας παιδί ας ζωγραφίσει αυτό που θέλει να ευχηθεί. Ας ρίξουμε τα χαρτάκια σε ένα μπολ, ας τα ανακατέψουμε κι ας βγάζουμε ένα-ένα κάθε μέρα για να τα συζητάμε, στο στολισμένο δωμάτιο!!! Εάν έχουμε δυσκολία να ξεκινήσουμε, ας πάρουμε ιδέες από το βιβλίο: Έλα να παίξουμε μαζί , εκδ.ΓΡΗΓΟΡΗ.

 

  1. Ας σκεφτούμε τις τωρινές δυσκολίες και ας εξασφαλίσουμε υγεία ψυχική. Όσοι έχουμε απορίες για τη ΔΕΠ-Υ και τον covid19 και χρειαζόμαστε ενημέρωση, ας συμμετέχουμε στο Δωρεάν σεμινάριο από το i-paidi και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στέλνοντας mail με αίτημα συμμετοχής στο info@i-paidi.gr ή καλώντας το 6932611200, 9.00-17.00.

Στόχος και ευχή μας στην κάθε οικογένεια είναι να γιορτάσουν με γιορτινή διάθεση, τις φετινές γιορτές!!! Να θυμάστε ότι εσείς κι εμείς είμαστε πλέον μία οικογένεια!!!

Share this...