i-paidiΚεντρικήΣυνταγές

Γιαλαντζίδες της γιαγιάς

Τα γιαλαντζί ντολμαδάκια, δηλαδή τα ψεύτικα γεμιστά, είναι δροσερό και νόστιμο φαγητό που τρώγεται το ζεστό καλοκαίρι μας ως γεύμα, δείπνο ή κολατσιό, αμέσως από το ψυγείο!

Υλικά

36 αμπελόφυλλα

2 φλυτζανάκια ρύζι

1 παπούδα σκόρδο

125 ml  ελαιόλαδο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

3 κλαδάκια άνιθο

2 ντομάτες

3 φύλλα δυόσμου

3 κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεματάμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα για 2-3 λεπτά σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ με κρύο νερό. Μετά τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.

Αν έχουμε δικά μας αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα, τα βγάζουμε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα βράζουμε για 10 λεπτά.

Συγχρόνως, για 5 λεπτά, βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό. Μετά ανακατεύουμε λαχανικά και ρύζι και αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Τύλιγμα

Στρώνουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας (22 εκ.) με 4 αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα).

Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, (με τα νεύρα προς τα πάνω και τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω), βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά.

Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα

Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο, ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά και βάζουμε το καπάκι.

Σιγοβράζει για περίπου 40-50 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το πιπέρι και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στην κατσαρόλα.

Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια, συνοδεύοντάς τα με γιαούρτι ξινούλικο και νόστιμο και με αγάπη.

Καλή σας όρεξη!!!!!

Share this...