8 Τρόποι για λιγότερες φωνές με το παιδί σου
- 10 Ιουνίου, 2021
- 0
Εάν οι γονείς κατάφερναν με στριγγλιές να επιβάλλονται στα παιδιά τους, τότε θα ήταν εύκολος ο μηχανισμός της ανατροφής. Αλλά η πραγματικότητα λέει ότι οι φωνές μόνο τις
Εάν οι γονείς κατάφερναν με στριγγλιές να επιβάλλονται στα παιδιά τους, τότε θα ήταν εύκολος ο μηχανισμός της ανατροφής. Αλλά η πραγματικότητα λέει ότι οι φωνές μόνο τις
Εάν οι γονείς κατάφερναν με στριγγλιές να επιβάλλονται στα παιδιά τους, τότε θα ήταν εύκολος ο μηχανισμός της ανατροφής. Αλλά η πραγματικότητα λέει ότι οι φωνές μόνο τις πρώτες φορές φέρνουν αποτέλεσμα!
Καθημερινά, οι γονείς θέλουν να καθοδηγούν ή να επιβάλλουν στο παιδί τί να κάνει. Πόσο εύκολη θα ήταν η ανατροφή εάν τα παιδιά ήθελαν να υπακούν πλήρως ό,τι τους έλεγαν! Πόσο εύκολα θα λάμβανε πρακτική εφαρμογή η διαπαιδαγώγηση με το μοντέλο που ακολουθούσε ο γονιός! Κι αν υπήρχε κάποια δυσκολία λόγω διαταραχής, όπως ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα), θα συμβουλευόταν 45 λεπτά ένα θεραπευτή και όλα θα έπαιρναν το δρόμο τους!
Όμως αυτό που συμβαίνει είναι ότι τις περισσότερες φορές, το παιδί διαμαρτύρεται ή αρνείται ή αναβάλλει αυτό που του ζητά η μαμά και ο μπαμπάς και τότε αρχίζουν η άρνηση, μετά ακολουθούν οι φωνές, μετά οι χειρονομίες, οι βρισιές, το σπάσιμο.
«Συνέχεια του φωνάζω, μα καθόλου δεν με ακούει.» λέει η μαμά Μαρία. Πόση απογοήτευση! Πιστεύω ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να ουρλιάζουν στα παιδιά τους, επειδή απλώς εξαντλήσει άλλους τρόπους για να λύσουν το πρόβλημα και βασίζονται στη δύναμή τους.
Όμως αυτό λειτουργεί όσο το άλλο άτομο είναι πιο αδύναμο από εσάς. Και το παιδί μαθαίνει να διαπραγματεύεται φωνάζοντας. «Και εάν θελήσετε να «ξεμάθει» τον τρόπο αυτό, είναι πολύ δύσκολο. Είναι ακόμη πιο δύσκολο εάν μάθει το παιδί να στριγγλίζει σε συνομίληκους, να παίζει έτσι τα video-games ή/και να λύνει έτσι τις διαφορές σε σπίτι και σχολείο. Στην αρχή, η φωνή επιβάλλει. Όμως μετά ο τρόπος αυτός υπονομεύει την επιτυχία.» λέει η Μαριάννα Λαγουμίδη, Πρόεδρος i-paidi και ψυχοπαιδαγωγός London University.
Στριγγλίζοντας διδάσκουμε το παιδί ότι
Όμως στην ηλικία των 11 ετών, τα παιδιά σταματάνε πλέον να φοβούνται τις στριγγλιές – αντίθετα ενοχλούνται, αμφισβητούν και ψάχνουν αποκλειστικά κάποια παρέα συνομίληκων για να συμμετέχουν. Στα 16 δε, η συνέπεια της στριγγλιάς είναι αναποτελεσματική, κι αν συμπληρωθεί με την αποτυχία που έχει ένα παιδί με αφηρημάδα, παρορμητικότητα ή υπερκινητικότητα, τότε ορθώνει τοίχο μεταξύ γονιού-εφήβου.
Ας δούμε τις εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της συμπεριφοράς του παιδιού, αντί να φωνάζουμε :
Όλοι οι γονείς που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα στο 2106778528, 6932611200, info@i-paidi.gr και θα λάβουν άμεσα την στήριξη και τις απαντήσεις που χρειάζονται από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιστημονική Οικογένεια i–paidi.