Κέτσαπ Σπιτική
Δημιουργεί μαγειρεύοντας η Ειρήνη Ιππειώτη
Όλο το χρόνο, μικροί μεγάλοι τρώμε κέτσαπ με πατάτες, στην πίτσα, με μπριζόλα, με μπιφτέκια, με ζυμαρικά ή και με το αυγό.
Μαμά με παιδί, ας πάμε να φτιάξουμε καταπληκτική, σπιτική κέτσαπ!!!!!
Υλικά
10 κιλά πολύ ώριμες ντομάτες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
7 κ.γ.ελαιόλαδο παρθένο
570 γραμ.ξύδι
5 κ.σ. στέβια
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.σ. μοσχογαρύφαλλο τριμένο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.σ. μουστάρδα σε σκόνη
2 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
Το παιδί πλένει τις ντομάτες ώστε να φύγουν τα υπολείμματα από τα ραντίσματα. Μετά, μαμά, χαράζουμε με σταυρό την κορυφή της κάθε ντομάτας και τις περιχύνουμε με βραστό νερό, ώστε να βγαίνει ευκολότερα η φλούδα. Μετά από 3 λεπτά, με κουτάλα, τις μεταφέρουμε στη λεκάνη με κρύο νερό.
Το παιδί μας, ξεβλουδίζει μία-μία τις ντομάτες.
Τις τρίβουμε στον τρίφτη -όχι στο μπλέντερ γιατί βγάζει χοντράδες. Εάν θέλουμε αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα.
Το παιδί προσθέτει την τριμμένη ντομάτα, και ελαιόλαδο, στέβια, κανέλα, μοσχοκάρυδο, πάπρικα, μουστάρδα και το αλάτι.
Βράζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά χαμηλώνουμε.
Μετά από 25 λεπτά προσθέτουμε το ξύδι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Τέλος, το παιδί γεμίζει πλήρως ένα-ένα από μικρά αποστειρωμένα βαζάκια με την σπιτική κέτσαπ και τα κλείνει με το καπάκι.
Εάν θέλει, γράφει ή ζωγραφίζει μία αυτοκόλλητη ετικέτα και την κολλάει σε κάθε βαζάκι του.
Καλή επιτυχία