i-paidiΚεντρική

Μάθετε τα μυστικά για να κερδίστε του παιδιού την οργάνωση

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη
Πρόεδρος i-paidi
Ψυχοπαιδαγωγός ΔΕΠ-Υ, συγγραφέας
lagoumidim@i-paidi.gr

Έχετε ποτέ δει πλήρως καθαρό και οργανωμένο δωμάτιο, 20 λεπτά αφού έχει μπει μέσα το παιδί σας; Ή συνεργάζεται το παιδί σας μέχρι το τέλος όταν νοικοκυρεύετε μαζί του δωματίου του; Εάν κι οι δυο απαντήσεις είναι όχι, τότε το παιδί χρειάζεται να εκπαιδευτεί στην οργάνωση!

Βέβαια, μερικά άτομα αγχώνονται και δεν βρίσκουν αυτό που ψάχνουν , όταν ο χώρος είναι οργανωμένος! Άλλοι πάλι χάνουν το κίνητρο, την έμπνευση όταν παραμένουν σε χώρο που δεν είναι χάος. Σπάνια!

Η οργάνωση είναι πρωταρχική ανάγκη στις μέρες μας: οργάνωση στο χώρο,στο σχολείο, στις γραμμένες παραγράφους, στον λόγο και στο ημερήσιο & ετήσιο πρόγραμμα!!! Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί παγκοσμίως, συνεχή σεμινάρια πραγματοποιούνται με στόχο να υπάρξει πιο γρήγορη μαθησιακή και εργασιακή πρόοδος. Ας θυμόμαστε ότι όποιος έχει διδαχθεί τον τρόπο για να οργανωθεί αλλά δεν το ακολουθεί, δεν είναι τεμπέλης αλλά ίσως είναι ευφυής με νευροαναπτυξιακή διαταραχή!!!

Το παιδί που διατηρεί ατιμέλητο ό,τι έχει, τσάντα, δωμάτιο, μπουφάν ή τον δίσκο φαγητού, τότε:
• Βιώνει την αταξία στα πράγματα της οικογένειάς του
• Υποδεικνύει ότι έχει στοιχεία κατάθλιψης
• Φανερώνει ότι είναι θυμωμένο ή απογοητευμένο
• Δεν κατανόησε την οδηγία οργάνωσης -χρειάζεται να το επαναλάβουμε
• Χρειάζεται να επισκεφτεί κάποιον θεραπευτή ο οποίος θα παρέμβει και σε άλλες μικρές, παράλληλες δυσκολίες
• Η προσωπικότητά του είναι Τύπου Β, και δελεάζεται περισσότερο από ιδέες και δημιουργικότητα παρά από τέλεια οργανωμένο χώρο.
• Χρειάζεται περισσότερη παρέμβαση στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα που έχει.

 

Η Kathleen Vohs, Ph.D., μετά από ενδελεχή έρευνα ανακοίνωσε ότι δουλεύοντας σε οργανωμένο περιβάλλον, ενισχύεται η γενναιοδωρία και η υγιεινή διατροφή όταν το ακατάστατο περιβάλλον βοηθά τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Ο δε Sigmund Freud δήλωνε ότι το εργαστήρι του ήταν πάντα ακατάστατο. «Εάν ένα γραφείο χαώδες δηλώνει χαώδες μυαλό, τότε τι θα πούμε για ένα άδειο γραφείο;» Οφείλουμε δε να αναφέρουμε τον εκνευρισμό που προκαλεί το ψάξιμο ενός πράγματος, σε ένα χαώδες γραφείο ή δωμάτιο.

Βέβαια οι ίδιοι ερευνητές δήλωσαν ότι η ακαταστασία δεν σημαίνει πάντα δημιουργικότητα – ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ευθύνη γρήγορων αποφάσεων!!!

Τέλος η ομάδα των ανθρώπων που είναι περισσότερο οργανωμένοι σε κάποιο χώρο ενώ σε άλλον επικρατεί το χάος. Αυτό συμβαίνει γιατί άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο, οι οποίοι απαιτούν εργαστηριακή παρατήρηση.

Για περισσότερη και εκτενέστερη ενημέρωση, μπορείτε να αφήστε mail και τηλέφωνο και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

    Σας διαβεβαιώνουμε ότι τα στοιχεία σας θα παραμείνουν ΜΟΝΟ στο αρχείο του i-paidi.

     

    Share this...