i-paidiΚεντρική

Αγάπη ή Αυστηρότητα;

 

Πολλοί γονείς που μας απευθύνονται, είναι μπερδεμένοι στο πότε οφείλουν να δείχνουν την αγάπη τους στα παιδιά τους και πότε να είναι αυστηροί μαζί τους. Τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ όχι μόνο επηρεάζουν τον πλαίσιο της οικογένειας, αλλά ολόκληρης της ζωής των παιδιών με την συγκεκριμένη διαταραχή, από την σύναψη φιλίας έως την απόδοση τους στο σχολείο. Πολλοί γονείς μέσα στις παραπάνω δυσκολίες δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τις κατάλληλες μεθόδους για θέσπιση ορίων. Μία παίρνουν «με το καλό» τα παιδιά τους και «μία με το άγριο»

Όπως δηλώνουν οι ίδιοι οι γονείς: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα βοηθήσω το Νίκο. Προσπαθώ να του δείχνω την αγάπη μου όταν παρεκτρέπεται και δεν λειτουργεί. Δοκιμάζω να είμαι αυστηρή και να βάζω τιμωρίες, και πάλι δεν τα καταφέρνω να τον συνετίσω! Τι να κάνω πια; Απογοητεύομαι». Η μαμά του Νεκτάριου είπε: «Βγήκα εκτός εαυτού. Δεν μπορώ να διαχειριστώ τις εκρήξεις θυμού τού γιου μου. Προσπάθησα να του εξηγήσω πως η βία δεν είναι τρόπος να λύνει τις διαφορές του, καθόμασταν και μιλούσαμε με τις ώρες και…τίποτα! Μπήκε τιμωρία στο δωμάτιό του και την επόμενη μέρα τον απομάκρυνα και από τα βιντεοπαιχνίδια που παίζει όλη μέρα. Και πάλι δεν λειτούργησε. Είμαι αποτυχημένη.». Και η μαμά της Κατερίνας αναφέρει: «Νιώθω ότι η μικρή δυσκολεύεται να παίξει, να χαρεί, να είναι παιδί. Συμμετείχα σε ομάδα γονιών και έμαθα ότι δεν είναι ήρεμο κορίτσι αλλά έχει δυσκολίες με Διάσπαση, μόπως είπανε. Και εγώ έγινα αυστηρή μαζί της για να τη βοηθήσω αλλά αισθάνομαι ότι της δείχνω μια μαμά που δεν την αγαπά. Είμαι πραγματικά πελαγωμένη.»

Ας μην ξεχνάμε ότι τα δεπάκια βιώνουν μια πληθώρα προβλημάτων καθημερινά. Ως γονείς οφείλουμε να τα βοηθάμε να αναγνωρίζουν ότι δεν «φταίνε» για τις δυσκολίες τους. Όταν τους δίνουμε άνευ όρων αγάπη μας, τότε θα είναι ικανά να αγαπήσουν και εκείνα τον εαυτό τους με τα ελαττώματά του. Όταν τα ανατρέφουμε με όρια στο καθημερινό τους πρόγραμμα, με συνέπειες αλλά και ενισχύσεις. Παντού, ακόμη και στον αθλητισμό που συμμετέχουν, έχει αποδειχθεί ότι χρειάζονται κανόνες https://i-paidi.gr/2019/01/22/i-kanones-tou-pechnidiou/ .

Επιλέγουμε να τονίσουμε το θετικό αποτέλεσμα κάθε πράξης. Έτσι, σιγά σιγά τα παιδιά γίνονται ικανά και αποκτούν την αυτοπεποίθηση που θα φέρει την ισορροπία στη ζωή τους.

Share this...