i-paidiΚεντρική

10 συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί ή τον έφηβο σας τώρα για τη νέα σχολική χρονιά

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος Επιστημονική Οικογένεια ipaidi

Εάν η σκέψη ότι το παιδί σας ξεκινά το σχολείο, σας γεμίζει τρόμο, δεν είστε μόνοι. Αυτήν τη στιγμή, χιλιάδες γονείς σε όλη τη χώρα αναρωτιούνται: «Πώς θα σηκώσω το παιδί μου εγκαίρως, θα το κάνω να κάνει τα μαθήματά του και θα φροντίσω να μείνει μακριά από προβλήματα φέτος;»

Εάν το παιδί σας δυσκολεύτηκε με το σχολείο πέρυσι, τότε μπορεί να αγχώνεστε δικαιολογημένα ότι η έναρξη του σχολείου σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου γύρου αγώνων για το σπίτι, εκρήξεων θυμού και γενικού οικογενειακού άγχους.

Για να βελτιωθείτε φέτος, είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο ώστε να  προετοιμάσετε το παιδί σας για την επόμενη σχολική χρονιά. Ακολουθούν επτά συγκεκριμένες συμβουλές που ξεκινούν 15 μέρες πριν αρχίσουν τα σχολεία:

  1. Άρχισε να ξυπνάς το παιδί νωρίς, 10 μέρες πριν ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις. Φυσικά, ανάλογη θα είναι η ώρα ύπνου.
  2. Καθιέρωσε 30 λεπτά Ήρεμης Στιγμής, πριν τον ύπνο, με βιβλίο, περιοδικό ή κόμικ και όχι ηλεκτρονικό.
  3. Ο έφηβος πρέπει να μειώνει σταδιακά τις ώρες που βρίσκεται εκτός σπιτιού. Μετά το δείπνο, δεν πρέπει να βγαίνει βόλτα με φίλους.
  4. Συζήτησε με το παιδί σου για τις αλλαγές στο πρόγραμμά του.
  5. Επιβράβευσε την όποια καθημερινή συμμόρφωσή του με το «νέο» πρόγραμμα.
  6. Δώσε κίνητρο στο παιδί να κάνει κάποια αλλαγή στο δωμάτιό του, αφού ξεκινάει η δική του νέα σχολική χρονιά.
  7. Για συνολική επιμόρφωση συμπεριφοράς και εξατομικευμένες συμβουλές, να δηλώσεις συμμετοχή στην ¨Ομάδα Αγάπης ipaidi¨ (περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ).
  8. Παρόλη την δυσκολία ή και αποτυχία τών παιδιών με ΔΕΠ-Υ, εσύ ο γονιός αναδεικνύεις και τονίζεις τις ικανότητές τους καθημερινά.
  9. Του/Της παρουσιάζεις όσα καταφέρνει να επιτύχει και αποσιωπάς ή καθοδηγείς όσα δεν καταφέρνει, εκπαιδεύοντας το παιδί βήμα-βήμα.
  10. Καταγράφετε πλάνο ¨υπενθύμισης¨, διάρκειας 2 εβδομάδων.
Share this...