i-paidiΔιαχείρισηΚεντρική

Έχει ΔΕΠ-Υ και είναι λατρεμένο παιδί! Ξέρεις γιατί;

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική Επιμέλεια από την expert στη ΔΕΠ-Υ Μαριάννα Λαγουμίδη

Τα λατρεμένα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, από την αρχή της ζωής τους βρίσκονται μπροστά σε κοινωνικές, συναισθηματικές, μαθησιακές δυσκολίες.

Η έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής, η υπερκινητικότητα, η έντονη επιθετικότητα και οι έντονες συναισθηματικές μεταβολές και εκρήξεις δημιουργούν ένα πλήθος προβλημάτων γύρω τους. Ως αποτέλεσμα, αποκόβονται από τους συνομήλικούς τους, στην σχολική τάξη μετατρέπονται σε «μαύρα πρόβατα» και συγκεντρώνουν όλες τις επιπλήξεις των δασκάλων. Στην οικογένεια, επίσης, αποτελούν, τα πιο «δύσκολα παιδιά», με τα αδέρφια τους βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη και οι γονείς συχνά απογοητεύονται και αγανακτούν με την συμπεριφορά τους και την διαχείρισή της.

Παρόλα αυτά, ένα δεπάκι μπορεί να τα καταφέρει.

Πότε παρατηρούν οι γονείς τα σημάδια ύπαρξης της ΔΕΠ-Υ; Ήδη στις ηλικίες 3 ή 4 ετών υπάρχουν κάποια στοιχεία – η επίσημη αξιολόγηση γίνεται στα 7 έτη του παιδιού. Όταν ενημερωθούν και αρχίσουν  την παρέμβαση άμεσα με τον θεραπευτή, με αθλητισμό, με εναλλακτικό τρόπο συμπεριφοράς και με ενσυναίσθηση, πολλαπλές δίδονται πλέον οι ευκαιρίες στο παιδί, για να καλλιεργήσει έγκαιρα τις αναπτυξιακές του «παρεκκλίσεις». Όταν, λοιπόν, βρίσκεται ο κατάλληλος ειδικός δίπλα του, τότε ωριμάζει έγκαιρα και επαρκώς, δημιουργεί καινοτόμες κατασκευές και προάγει επαρκών την πολλαπλή του σκέψη.

Το παιδί με την παράλληλη στήριξη και βοήθεια στο σχολείο, αποκτά φίλους, προοδεύει σταδιακά στη σχολική τάξη και καταφέρνει να αποκτά αυτοπεποίθηση. Οι καλές σχέσεις και η επικοινωνία μέσα στην οικογένεια είναι  καθιερωμένες και γεμάτες αγάπη. Καθιερώνεται η θετική σχέση του παρορμητικού και ευφυούς παιδιού με ΔΕΠ-Υ, με τα αδέρφια του και οι γονείς νιώθουν ασφάλεια για το μέλλον των παιδιών τους. Θυμόμαστε πάντα ότι χρειάζεται να βρίσκονται και εκείνοι υπό συμβουλευτική παρακολούθηση! Αποτέλεσμα της παράλληλης αυτής πορείας είναι το δέσιμο γονιού-παιδιού, η γνωστική του ετοιμότητα και ικανότητα, γιατί μαθαίνει μόνο όταν έχει καλύψει τις βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες και  η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης , ως πλέον ανώτερο χαρακτηριστικό.

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις με τους  επιστήμονες του i-paidi.gr για να σου δώσουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις, στο info@i-paidi.gr και στο 2106778528.

Share this...