i-paidiΔΕΠ-ΥΚεντρικήΟικογένεια

Ανάγκες γονιών για τη σχολική χρονιά

Κρατάνε χρόνο για τον εαυτό τους: Οι πολλαπλές υποχρεώσεις κουράζουν σωματικά και ψυχικά την κάθε μάνα ή πατέρα. Μία ώρα κάθε μέρα για γυμναστική ή φιλική συζήτηση ή ένα ποτήρι κρασί  προσφέρουν στο γονιό την απαραίτητη ενδυνάμωση!

Μαζί με την εκκίνηση της νέας σχολικής χρονιάς, τα άγχη, οι ανησυχίες, οι φόβοι των γονιών εκτοξεύονται στα ύψη. Πολλοί γονείς βρίσκονται εκτεθειμένοι μπροστά σε καταστάσεις που δεν έχουν ξανά-βιώσει. «Πώς θα τα καταφέρει το παιδί μου στην 1η Δημοτικού;», «Θα βρει φίλους;», «Θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους κανόνες της τάξης;», «Θα του είναι εύκολο να διαβάζει τόσα μαθήματα;», και προπάντων «Το παιδί μου τώρα που μεγαλώνει θα τα καταφέρει να μείνει ευτυχισμένο;»

Οι γονείς σε ένα μεγάλο ποσοστό και για τα πρώτα καθοριστικά χρόνια της ζωής τους, έχουν την «ευθύνη» της διαμόρφωσης της κατάλληλης ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών τους στα χέρια τους. Ο τρόπος με τον οποίο βρίσκονται σταθερά δίπλα στα παιδιά τους, το πώς  αντιμετωπίζουν τις κρίσεις που προκύπτουν, οι συμβουλές που δίνουν στα παιδιά τους, η ενσυναίσθηση και η στήριξη που τους επιδεικνύουν,  το πώς αλληλοεπιδρούν ως σύντροφοι και ως γονείς καθορίζουν καταλυτικά την διαμόρφωση της προσωπικότητας των μικρών μας φίλων.

Όπως είναι φυσικό, η νέα σχολική χρονιά φέρνει μαζί της πολλές «άγνωστες» εξελίξεις. Το άγνωστο, αγχώνει και ανησυχεί. Για να αποφευχθούν σε κάθε περίπτωση οι έντονες αντιδράσεις που θα αγχώσουν και θα μπερδέψουν και τα ίδια τα παιδιά, η συμβουλευτική γονέων είναι η πιο αποτελεσματική και καρποφόρα επιλογή. Οι ειδικοί επιστήμονες στο πιστοποιημένο Δίκτυο  i-paidi προτείνουν:

  • Προετοιμασία του παιδιού μας πριν την έναρξη του σχολικού έτους και συνέχιση για όσο χρονικό διάστημα καταλαβαίνουμε ότι έχει ανάγκη. Ειδικά εάν έχει αυξημένο άγχος, ανασφάλεια ή αρνητικά βιώματα από το σχολικό περιβάλλον, μιλώντας για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, απαιτείται εμπλουτισμός με εναλλακτική εκπαίδευση.
  • Γυμναστική 2 φορές την εβδομάδα για να αποφορτιστούν σώμα και εγκέφαλος.
  • Φιλική συζήτηση συχνά σε οθόνη ή καλύτερα καθισμένοι στο ίδιο τραπέζι.
  • Ένα ποτήρι κρασί το βράδυ πριν τον ύπνο, καθημερινά.
  • Ζητάμε βοήθεια από τους κατάλληλους ειδικούς: Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να λύσουμε όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα τις ανησυχίες μας, είναι να απευθυνθούμε στον κατάλληλο ειδικό. Εκείνος, παροτρύνει και προτείνει αποτελεσματικές τεχνικές και τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που δεν «πληγώνουν» τα παιδιά μας.

Όποια ιδιαιτερότητα υπάρχει στην οικογένεια και χρειάζεστε σχετική συμβουλή για εξασφάλιση της ψυχικής υγείας της μάνας ή του πατέρα, στείλτε σχετικό μήνυμα στα social media  του i-paidi που αγαπάει το δημιουργικό παιδί.

Share this...