i-paidiΔιαχείρισηΚεντρική

Παιδί με έκρηξη θυμού: Αντιδράσεις και ανησυχίες γονέων

Δύσκολη, επίπονη είναι η  διαχείριση του θυμού στο παιδί με δυσκολία διαχείρισης του συναισθήματος, που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά στη  Διαταραχή Ελλειμματική Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ.

Αρχικά, τα ίδια τα παιδιά είναι «έρμαια» αντιδράσεων που δεν μπορούν να αναγνωρίζουν, να αιτιολογήσουν και με κάποιο τρόπο να ελέγξουν. Αυτή η ασάφεια αποδιοργανώνει και ματαιώνει ακατάπαυστα τα μικρά παιδιά. Ακόμη δε περισσότερο, προκαλεί απογοήτευση στους γονείς και δυσχεραίνει την αποφασιστικότητά τους σχετικά με τη διαχείριση τη φύσης της διαταραχής τους.

Βέβαια, ο θυμός είναι αποτέλεσμα λανθασμένης διαχείρισης της απογοήτευσης, της ενοχής, του φόβου, της ανησυχίας, της μοναξιάς, της ζήλιας, της αμηχανίας, ή ακόμη και της κόπωσης ή της πείνας. Μερικές φορές, το έναυσμα είναι ξεκάθαρο, όπως η αμηχανία που προκαλείται από ένα αδερφάκι. Άλλες φορές, ο λόγος δεν είναι αμέσως προφανής, όπως στην περίπτωση του άγχους.

Άλλοτε αιτία είναι η έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής στα μικρά δεπάκια, η έντονη υπερκινητικότητα, η αδυναμία ακολουθίας συγκεκριμένων οδηγιών και προσαρμογής σε κάθε νέο πλαίσιο, η δυσκολία επαφής με συνομήλικους μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα την ένταση των επιθετικών και θυμικών αντιδράσεων.

Οι γονείς που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις εμπιστεύονται στο i-paidi.gr:

«Ο Αντρέας μόλις γύρισε από το σπίτι άρχισε να ουρλιάζει και να δίνει ‘μπουνιές’ στα αρκουδάκια του. Ειλικρινά ένιωσα χαμένη. Δεν μπορούσα να τον σταματήσω με τίποτα.»

«Μόλις είπα στον Δημήτρη ότι ήταν ώρα να μοιραστεί το καινούργιο κάστρο με τον αδερφό του, έγινε έξω φρενών. Άρχιζε να τον βρίζει και να τον χτυπάει. Πρώτη φορά ένιωσα τόσο φοβισμένη.»

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, ότι τα παιδιά μόνα τους, δεν μπορούν να ελέγξουν και να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους. Όπως έχουν προτείνει ξανά οι επιστήμονες του  i-paidi, η έγκαιρη συμβουλευτική ενημέρωση των γονιών προφυλάσσει τα συμπτώματα θυμού ή απογοήτευσης των παιδιών τους. Παράλληλα, όπου είναι απαραίτητη, η πρώιμη παρέμβαση στο παιδί φέρνει λύτρωση στις δυσκολίες τους.

Οι γονείς καταφέρουν να διαχειριστούν τις σημαντικές κρίσεις με ήπιο, κατάλληλο, ασφαλή τρόπο και τα παιδιά αυτόματα αποφεύγουν το αδιέξοδο που θα ένιωθαν. Παραμένουμε ψύχραιμοι και υποστηρίζουμε ενσυναισθητικά τα παιδιά σε κάθε κρίση:

«Παύλο μόλις ηρεμήσεις, θα μπορούμε να μιλήσουμε. Είναι λογικό να ξεσπάς και να νιώθεις θυμωμένος. Είμαι εδώ για σένα. Κλαις γιατί δεν βρίσκεις λύση. Ας το συζητήσουμε λοιπόν.»

Προσπαθήστε μόνοι σας να εφαρμόσετε τα παραπάνω… Σε περίπτωση δυσκολίας, θα συζητήστε τα θέματα στην Ομάδα Αγάπης i-paidi!

Share this...