i-paidiΚεντρική

Γράμμα στον Άι Βασίλη από ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ

 

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου

Επιστημονική επιμέλεια από την ψυχοπαιδαγωγό ΔΕΠ-Υ Μαριάννα Λαγουμίδη

Το γράμμα προς τον Άι Βασίλη από τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, είναι μια δύσκολη διαδικασία. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και χωρίς αμφιβολία είναι η αγαπημένη περίοδος των παιδιών. Διακοπές από το σχολείο, οικογενειακές στιγμές, δώρα, στολίδια. Χριστουγεννιάτικο δέντρο και φυσικά…το γράμμα στον Άι Βασίλη! Τα έντονα συμπτώματα του παιδιού με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα δεν του επιτρέπουν να συγκεντρωθεί, ακόμα και σε κάτι τόσο διασκεδαστικό και όμορφο. Η συγκεκριμένη διαδικασία, λοιπόν, καταλήγει αφόρητη και τους χαλά όλο το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

Ας κάνουμε παιχνίδι, το γράμμα στον Άι Βασίλη:

1. Προετοιμάζουμε τα παιδιά:

Συμφωνούμε με τα παιδιά σε μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα που θα γράψουμε το γράμμα αρκετά νωρίτερα. Προσπαθούμε να ενθουσιάσουμε τα παιδιά επιλέγοντας μια ιστορία με το πώς ο Αι Βασίλης μοιράζει τα δώρα τη διηγούμαστε! Συγχρόνως προετοιμάζουμε το παιδί μας να αποφασίσει να επιλέξει το παιχνίδι που θα ζητήσει από τον Άγιο.

2. Δίνουμε επιλογές στα παιδιά:

Δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες στα παιδιά, προσπαθούμε να φτιάξουνε το γράμμα από την αρχή μόνα τους. Το χρώμα του φακέλου, το γραμματόσημο, το κλείσιμο του, όλα γίνονται με αυτοσχεδιασμό και παιδική δημιουργικότητα. Τους προτείνουμε να συνοδέψουν το γράμμα με μια ζωγραφιά. Ή να βάλουν μέσα στο φάκελο ένα δωράκι για τον Άι Βασίλη πχ ένα μπισκότο που έχει φτιάξει το παιδί με τη μαμά.

3. Γράφουμε σύντομα και κάνουμε διαλείμματα:

Ενθαρρύνουμε με λίγα λόγια, τα παιδιά να είναι σύντομα αλλά περιεκτικά. Τα αφήνουμε να εκφραστούν όπως θέλουν. Όταν βλέπουμε ότι μπορεί να κουραστούν προτείνουμε μικρό διάλλειμα και επιλέγουμε να συζητάμε για το περιεχόμενο του γράμματος. Δείχνουμε ενσυναίσθηση όταν νιώθουν ότι δυσκολεύονται. Επικεντρωνόμαστε στη θετική και παιχνιδιάρικη πλευρά της διαδικασίας.

Η επιστημονική ομάδα του i-paidi στέλνει Αγάπη στον κάθε άνθρωπο και εύχεται το πνεύμα των Χριστουγέννων να παρασύρει όλες τις οικογένειες και να τις γεμίσει ευτυχία!

Share this...