Σπιτικά κρακεράκια τυριού
Σαν «έτοιμα», κρακεράκια με νοστιμιά, σπιτικά και νόστιμα, για κολατσιό στο σχολείο, για παιδικά πάρτυ και για συνοδευτικό στην ταινία ή στον αγώνα στo pc ή στην TV.
Υλικά
- 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
- 4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος, παγωμένο (60g)
- 200g τυρί τσένταρ, τριμμένο στον ψιλό τρίφτη
- ¾ κ.γλ. αλάτι
- ½ κ.γλ. πάπρικα, γλυκιά (ή ό,τι μπαχαρικό σας αρέσει)
- 2 κ.σ. νερό, παγωμένο (30ml)
Ποσότητα/μερίδες: 80-100 κομμάτια
Εκτέλεση
- Στον επεξεργαστή τροφίμων/multi προσθέτουμε το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια, το τριμμένο τσένταρ, το αλάτι και την πάπρικα. Ανακατεύουμε με σύντομα πατήματα του κουμπιού, μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε μια μπάλα ζύμης (δεν παραδουλεύουμε το μείγμα).
ή
Xωρίς επεξεργαστή τροφίμων: Βάζουμε το βούτυρο για 20 λεπτά στην κατάψυξη. Σε ένα μπολ τρίβουμε το παγωμένο βούτυρο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Προσθέτουμε το αλεύρι, το τσένταρ, τριμμένο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, το αλάτι και την πάπρικα. Αναμειγνύουμε τα υλικά, τρίβοντάς τα με τα δάχτυλά μας, μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα ζύμης σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο και ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να υγρανθεί το μείγμα και να ενωθεί σε μια ζύμη (δεν παραδουλεύουμε το μείγμα).
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά τουλάχιστον.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
- Βγάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και τo ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό ομοιόμορφο φύλλο, με πάχος 2−3 χιλιοστά (όσο λεπτότερο, τόσο καλύτερα γιατί φουσκώνουν αρκετά στο ψήσιμο). Κόβουμε τη ζύμη με οδοντωτή ροδέλα (ή μαχαίρι ή ροδέλα πίτσας ή κουπ πατ) σε τετράγωνα κομμάτια, με πλευρά 2,5 εκατοστά περίπου.
- Μεταφέρουμε προσεκτικά τα κρακεράκια σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με ένα καλαμάκι από σουβλάκι κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο τους. Τα ψήνουμε, στη μεσαία σχάρα, για 13−15, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς στις άκρες και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τα διατηρούμε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, για 2−3 ημέρες. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
Πηγή: