i-paidiΚεντρική

Αυτοπεποίθηση ως συνέπεια της αυτογνωσίας

Η καλλιέργεια της αυτογνωσίας στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ αποτελεί καίρια αλλά και απαιτητική διαδικασία. Όταν το ίδιο το δεπάκι έχει έρθει σε επαφή με τα συμπτώματά του, και έχει συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά του είναι αποτέλεσμα αυτών, τότε αρχίζει να αντιλαμβάνεται αληθινά τον εαυτό του. Καταλαβαίνει ότι δεν είναι έρμαιο των πράξεων του και προσπαθεί να διορθώσει ότι δεν του αρέσει. Σταδιακά, το «δεν αξίζω» μεταβάλλεται σε «είμαι διαφορετικός, θα προσπαθήσω και θα τα καταφέρω». Πώς; Μα φυσικά, αρχίζοντας το μικρό δεπάκι να αποκτά την αυτοπεποίθηση που αρμόζει σε ένα έξυπνο παιδί όπως εκείνο.

Βοηθητικά tips:

  • Αφήνουμε τα παιδιά να ζήσουν την παιδική τους ηλικία: Δεν ξεχνάμε ότι το πιο σημαντικό που οφείλουν να κάνουν τα παιδιά είναι να παίζουν και όχι να έχουν υποχρεώσεις. Αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να αναπτύξουν το συμβολικό παιχνίδι και εμπλεκόμαστε όταν μας επιτρέψουν σε αυτό, ενθαρρύνοντας τα για την προσπάθειά τους.
  • Επιτρέπουμε να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από τις λάθος επιλογές: Όταν τα συμπτώματα κυριαρχούν, προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τι συνέβη με τα παιδιά. «Γιάννη μόλις πήρες και έσκισες την ζωγραφιά της αδερφής σου που είχε κάνει τόσο κόπο για να την φτιάξει. Θύμωσες όταν δεν σου έδωσε τον μαρκαδόρο που ήθελες; Χθες είπαμε ένα κολπάκι όποτε θυμώνουμε. Να το πουμε ξανά;». Μέρα με τη μέρα τα παιδιά αντιλαμβάνονται πώς νιώθουν, γιατί το νιώθουν και πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους και έτσι βελτιώνουν την συμπεριφορά τους.
  • Ενθαρρύνουμε την συστηματική προσπάθεια και δεν εστιάζουμε στο αποτέλεσμα: Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά μέσα από εμάς πόσο καταλυτικός είναι ο ρόλος της προσπάθειας. Ενθαρρύνουμε και είμαστε παρόντες, αρχικά, για να καθοδηγούμε τα παιδιά και μέρα με τη μέρα τους επιτρέπουμε να «ανοίξουν τα φτερά τους», ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Για οποιαδήποτε δυσκολία, οι επιστήμονες του i-paidi βρίσκονται καθημερινά δίπλα σας!  Επικοινωνήστε στο:

Share this...