i-paidiΔΕΠ-ΥΚεντρικήΣυνταγές

Σαρδέλες με αγάπη στη ΔΕΠ-Υ

Οι σαρδέλες προσφέρουν τα απαραίτητα Ωμέγα 3 λιπαρά που έχουν ανάγκη οι νευρώνες του εγκεφάλου. Αυξημένη δε ανάγκη υπάρχει στα δεπάκια, μικρά- μεγάλα, λόγω της νευροαναπτυξιακής τους Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας, της ΔΕΠ-Υ.

Επαναλαμβανόμενες έρευνες έδειξαν ότι παιδιά με ΔΕΠ-Υ παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων σε σχέση με τους συνομηλίκους τους όπως στα λιπαρά οξέα και ιδιαιτέρως στα Ωμέγα 3. Αυτά τα λιπαρά είναι κρίσιμα για την λειτουργία των εγκεφαλικών νευρώνων πιθανόν και για την εκδήλωση της ΔΕΠ-Υ.

Σαρδέλες με αγάπη
Υλικά:

500 γρ. σαρδέλες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.σ. ρίγανη
1 ντομάτα κομμένη σε κομματάκια
1 σκ. σκόρδο
1 τριμμένο κρεμμύδι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για το λαδολέμονο

30 γρ. μουστάρδα
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
1/2 κ.γ. μέλι
100 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

μαϊντανό
1 λεμόνι, σε φέτες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες.
Ανακατεύουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, την ντομάτα σε μικρά κομματάκια, το τριμμένο κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού,  ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Απλώνουμε με πινέλο το μίγμα χαϊδεύοντας κάθε ψάρι.
Μεταφέρουμε σε ταψί με σχάρα.
Προσθέσουμε 2 κ.σ. φρυγανιά για να τραβήξει όλη την υγρασία.
Ψήνονται για 8-12 λεπτά.
Αφού ψηθούν, εάν θέλουμε, ανακατεύουμε μουστάρδα,  ξύσμα λεμονιού, μέλι και ελαιόλαδο.

Καλή μας όρεξη

Share this...