i-paidiΔΕΠ-ΥΚεντρική

Ο Επιθετικός γονιός «φτιάχνει» Επιθετικό παιδί

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη,

Πρόεδρος, BA, PgD UCL, ΑΠΘ, ΕΚΠΑ

 Βασισμένη σε άρθρο τού James Lehman, MSW

Οι γονείς που δεν έχουν αποτελεσματικές γονικές δεξιότητες θα χρησιμοποιήσουν συχνά την επιθετικότητα ως υποκατάστατο. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό με τους γονείς που δεν έχουν καλές σχέσεις ή αποτελεσματικές δεξιότητες αντιμετώπισης και χρησιμοποιούν επιθετικότητα για να αντισταθμίσουν μια ολόκληρη σειρά πραγμάτων. Τελικά, μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικότητα με τα παιδιά τους.

Όταν χρησιμοποιείτε την επιθετικότητα ως τρόπο ανατροφής, συχνά λύνει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ελέγχου των παιδιών. Οι επιθετικοί γονείς μπορούν να λάβουν τη συμμόρφωση που αναζητούν, τουλάχιστον αρχικά. Αλλά έχει ένα κόστος.

Η επιθετικότητα οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα για τα παιδιά και πώς μεγαλώνουν για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο των ενηλίκων. Το επιθετικό στυλ ανατροφής οδηγεί τα παιδιά να είναι θύματα επειδή αυτός είναι ο ρόλος που τους έχει ανατεθεί στην οικογένειά τους ή όταν ενηλικειωθούν γίνονται επιθετικοί και καταχρηστικοί, επειδή αυτό ήταν το πρότυπο για αυτούς από τον γονέα τους.

Κανένας από τους δύο ρόλους δεν αυξάνει τις πιθανότητες του παιδιού να αναπτύξει τις δυνατότητές του και να δημιουργήσει μια επιτυχημένη ζωή

Αγώνας εξουσίας  γίνονται οι υπερβολικές τιμωρίες ή οι αναποτελεσματικοί κανόνες. Το κλειδί δεν είναι να τιμωρήσετε, αλλά να δώσετε στα παιδιά συνέπειες που λειτουργούν. Οι σωστές συνέπειες πραγματικά παρακινούν το παιδί σας για καλή συμπεριφορά.

Η επιθετική γονική μέριμνα αποτυγχάνει.

Οι γονείς πρέπει να μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να αντιμετωπίζουν τις ισχυρές επιρροές μόνα τους. Ένα από τα προβλήματα με την επιθετική ανατροφή των παιδιών και τις σκληρές τιμωρίες είναι ότι όταν το παιδί φεύγει από το σπίτι, δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί μόνο του. Και μετά μπαίνουν στο είδος του μπελά που φοβόντουσαν οι γονείς στην αρχή.

Αντίθετα, οι γονείς που εκφοβίζουν είναι αυτό που θα έλεγα αυταρχικοί (σε αντίθεση με εξουσιαστές). Το να ζεις σε ένα από αυτά τα νοικοκυριά είναι σαν να ζεις σε μια δικτατορία.

Αυτοί οι γονείς χρησιμοποιούν ένα περιοριστικό και βαρύ τιμωρικό στυλ ανατροφής που απαιτεί συμμόρφωση με μια σιδερογροθιά ή με λεκτικό εκφοβισμό. Η συμμόρφωση επιτυγχάνεται μέσω του φόβου της τιμωρίας, όχι μέσω των στοχαστικών συνεπειών που επιτρέπουν στο παιδί να μάθει από τα λάθη.

Συνειδητοποιώ ότι πολλοί γονείς δεν σκοπεύουν να διαπαιδαγωγήσουν επιθετικά. Μερικοί απλώς χάνουν την ψυχραιμία τους και αντιδρούν στην κατάσταση φωνάζοντας ή ουρλιάζοντας. Εάν λειτουργούσαν οι φωνές και οι κραυγές θα μπορούσατε απλώς να φωνάξετε στο παιδί σας και θα άλλαζε. Ή θα φέρνατε το παιδί σας στο γραφείο μου, θα του φώναζα για 45 λεπτά και μετά θα πήγαινε σπίτι και θα ήταν καλός για μια εβδομάδα.

Συχνά, οι γονείς αντιδρούν στα παιδιά τους χωρίς να το σκέφτονται επειδή πιστεύουν ότι πρέπει να θέσουν τα παιδιά τους υπό έλεγχο αμέσως. Είναι καλύτερα να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε: «Περιμένετε, αφήστε με πρώτα να ελεγχθώ πριν απαντήσω στο παιδί μου». Εάν δεν το κάνετε και αντιδράτε συναισθηματικά στο παιδί σας και χάνετε τον έλεγχο, επιτρέπετε στη συμπεριφορά του παιδιού σας να καθορίσει πώς συμπεριφέρεστε και όχι το αντίστροφο.

Μοντελοποιήστε τη συμπεριφορά που θέλετε από τα παιδιά σας

Τα παιδιά παρακολουθούν τους γονείς τους όλη την ώρα και εμείς είμαστε πρότυπα είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Το να συμπεριφέρεσαι ανόητα, αντικοινωνικά ή καταχρηστικά μπροστά στα παιδιά κάνει περισσότερο κακό από όσο αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι γονείς. Η συζήτηση είναι φθηνή. Διαμορφώστε την κατάλληλη συμπεριφορά αν θέλεμε να την περιμένετε από τα παιδιά σας.

Share this...