ΔιαχείρισηΔραστηριότητεςΟικογένειαΠροτάσειςΨυχαγωγία

Αποτελέσματα επιστημονικής συνάντησης για τη ΔΕΠ-Υ, στο AEGEAN COLLEGE

Με ενδιαφέρον απεριόριστο από το κατάμεστο ακροατήριο, με ποικίλη ενημέρωση  από τους εισηγητές, μέσα στο ζεστό αμφιθέατρο του  AEGEAN COLLEGE, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για την Αξία της Εγκαιρης Διάγνωσης για ΔΕΠ-Υ.

Χθες 31.1.2017 , στις 16.30, ξεκίνησαν οι εισηγήσεις. Η κ. Μαριάννα Λαγουμίδη, BA, PgD Εξελικτική Ψυχολογία, Μαθησιακές Δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ, ιδρυτής i-paidi.gr, διασαφήνισε ότι όταν λέμε ΔΕΠ-Υ μιλάμε όχι για αρρώστια αλλά για διαταραχή –Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα.

Συνέχισε δίνοντας δεκάδες από τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ στο παιδί, συμπτώματα που επηρεάζουν τη μαθησιακή του απόδοση αλλά και τις κοινωνικές-φιλικές του συναναστροφές. Μερικά από τα αρνητικά συμπτώματα είναι η αδυναμία να παίξει ομαδικό παιχνίδι, η δυσκολία να περιμένει στη σειρά για να πιει νερό, η άρνηση να φτιάξει ένα όμορφο παλάτι με Lego και η ανικανότητα να  περιγράψει την ταινία που είδε την προηγούμενη μέρα.

Όλο το ακροατήριο άρχισε να θέτει ερωτήσεις πριν ακόμη τελειώσει η κ. Λαγουμίδη, όταν ακούσανε ότι τελικά το παιδί με ΔΕΠ-Υ ζει στην απομόνωνη, με κατάθλιψη και με παραβατική συμπεριφορά στην εφηβία.

Απαραίτητη είναι η Έγκαιρη Παρέμβαση από την ηλικία των 3 ή 4 ή 5 ή 6 ετών του παιδιού. Εξειδικευμένοι επιστήμονες διαγνώνουν το παιδί και μετά ακολουθούν συγκεκριμένη παρέμβαση στο γραφείο τους. Τι, πώς, πού, πότε, αρχίσανε να ρωτάνε οι παρευρισκόμενοι!!!

Αιτία της ΔΕΠ-Υ είναι άλλοτε προγεννετική άλλοτε επίκτητη: φάρμακα μητέρας, άγχος, χτύπημα παιδιού στο κεφάλι, μειωμένη οργάνωση είτε λανθασμένη ΔΙΑΤΡΟΦΗ. τα σάκχαρα, τα αμινοξέα, η πρωτεϊνη, το γάλα, η πριζόλα, η σοκολάτα, το ψάρι, το σιτάρι, τα ρεβύθια- ανάλυσε η Ευφροσύνη Μπούτου PhD, Μοριακή Βιολόγος, ερευνήτρια.  Κατά την διάρκεια της εισήγησής  της αναφέρθηκε ότι παρά την πληθώρα ερευνών δεν είναι ακόμα ώριμα τα προγεννετικά τεστ ώστε να ελεγχθεί το γενετικό υπόβαθρο των παιδιών με κληρονομούμενη ΔΕΠ-Y. Τουλάχιστον, υπάρχει η δυνατότητα βοηθητικής παρέμβασης μέσω της διατροφής.

Εξηγήθηκε από την προαναφερθείσα εισηγήτρια ότι είναι γνωστό πως η σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος χρειάζεται σωστή πρώτη ύλη που την λαμβάνει μέσω της τροφής. Στην ερώτηση για ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων διατροφής, διατυπώθηκε η γνώμη ότι εάν και εφόσον δεν είναι δυνατή η πρόσληψη των αναγκαίων ουσιών από την τροφή, τότε μετά από καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες του πεδίου, η λήψη συμπληρωμάτων για βραχύ ή μακρό χρονικό διάστημα (ανάλογα με τις διαμορφούμενες ανάγκες) μπορεί να αποβεί βοηθητική στην ανάπτυξη, τη λειτουργία και την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων που δημιουργούν τη ΔΕΠ-Υ.

Στο τέλος ζήτησε το ακροατήριο και έγινε δεκτό από την κ. Λαγουμίδη, να οργανωθούν άμεσα, στο AEGEAN COLLEGE, ομάδες εργασίας με ποικίλους επιστήμονες για να ενημερώσουν αναλυτικότερα για τον τρόπο της Έγκαιρης παρέμβασης στο παιδί με ΔΕΠ-Υ.

Share this...