ΔιαχείρισηΣυμβουλέςΣχολείο

Οδηγίες στην παιδαγωγό παιδιού με Διάσπαση Προσοχής (ΔΕΠ-Υ)

Η καινούρια σας baby-sitter φτάνει στο σπίτι για να αρχίσει δουλειά. Ξέρετε ότι το πανέξυπνο παιδί σας έχει δυσκολίες λόγω της ΔΕΠ-Υ. Πρέπει να την ενημερώστε πώς θα συμπεριφέρεται και πώς δεν θα συμπεριφέρεται   τις ώρες που είναι οι δυο τους.

Βέβαια, μπαίνοντας στο σπίτι είδε μία μεγάλη κούτα, ανοιχτή, με αμέτρητα χαρτιά-ξυλαράκια-κουτάκια-παιχνιδάκια. Αυτή πρέπει πάντα να είναι έτοιμη για να την αναποδογυρίσει το παιδί και να παίξει. Το παιδί, με τα τυπικά χαρακτηριστικά της διάσπασης προσοχής, χρειάζεται πολλά υλικά ώστε να τα χρησιμοποιήσει παίζοντας –δεν πρέπει να το μαλώσει.

Η κουζίνα όλα τα ράφια και ντουλάπια είναι πλήρως οργανωμένα και τακτοποιημένα. Κι έτσι θα είναι το επόμενο πρωινό. Όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι περισσότερες κατσαρόλες και σακκουλάκια θα βρεθούν στον πάγκο και στο πάτωμα. Ούτε το παιδί φταίει ούτε η baby-sitter! Εκείνη το προσέχει, αλλά η υπερκινητικότητά του τον προκαλεί να μετακινεί κάθε τι τακτοποιημένο. Μόνο τα μαχαιροπίρουνα είναι στο συρτάρι, γιατί είναι κλειδωμένο με ειδικό μηχανισμό. Στο τέλος της ημέρας, θα τακτοποιήσουν μαζί λίγη από την ακαταστασία: η baby-sitter θα του δείξει τον τρόπο και μετά θα «ζητήσει τη βοήθειά του»!

Σχετικά με το φαγητό, το παιδί με ΔΕΠ-Υ έχει αρκετές «ιδιορυθμίες». Τρώει λίγες μόνο γεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι το βασικό φαγητό πρέπει να του είναι αγαπητό. Συγχρόνως, ακούγοντας μουσική ή «παίζοντας θεατράκι» θα δίνει στο παιδί μικρό κομματάκι από το φαγητό που δεν του αρέσει, ώστε τουλάχιστον, να το δοκιμάσει.

Αναρωτιέστε πόση ώρα να του επιτρέπει να δει TV ή να παίξει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι; Μέχρι τα 3 έτη, καθόλου δεν πρέπει να ασχολείται με αυτά. Μεγαλώνοντας, μπορούν να καθίσουν μαζί για 30 λεπτά. Κι αν ζητάει περισσότερη ώρα το παιδί; Τότε θα πάνε βόλτα έξω, σε παιδική χαρά ή σε πάρκο. Κανένα παιδί δεν αρνήθηκε το παιχνίδι εκεί!

Ο μαθητής πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα φαγητού-μελέτης-παιχνιδιού. Με σταθερή φωνή, του γίνεται υπενθύμιση καθημερινά για το πρόγραμμά του όπως και για τα διαλείμματα.

Για όποια απορία έχετε, μπορείτε να στείλετε την ερώτηση στο info@i-paidi.gr ή να συζητήσουμε το θέμα σας στο forum της ιστοσελίδας μας.

Share this...