Αποφεύγουμε 20 φαγητά στη ΔΕΠ-Υ
Οι διεθνείς έρευνες εκτιμούν ότι περίπου 10 παιδιά στα 100, γεννιούνται με Διαταραχή στην ικανότητα εστίασης της προσοχής (ΔΕΠ-Υ).Η ΔΕΠ-Υ είναι νευροαναπτυξιακή διαταραχή με αμφισβητούμενη θεραπεία και διαρκεί όλη τη ζωή. Μόνο εκείνοι που ακολουθούν συμπεριφοριστική παρέμβαση -σπάνια απαιτείται φαρμακευτική-, μπορούν να βελτιώσουν επαρκώς τη ζωή τους και να την οργανώσουν.
Βασισμένοι στις συμβουλές του Timothy J. Legg, PhD, PsyD, CRNP, ACRN, CPH , θα δείτε τα αποτελέσματα ερευνών για το ποιες τροφές ΔΕΝ πρέπει να δίνετε στο χαρισματικό παιδί σας μα ΔΕΠ-Υ.
Στην αρχή θα πούμε λίγα λόγια για τη ΔΕΠ-Υ, η οποία είναι η συχνότερη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που όπου υπάρχει από τη στιγμή της γέννησης, συνεχίζει να υπάρχει σε όλη τη ζωή. Τα αποτελέσματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι η παρορμητικότητα, η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα. 1 στα 10 παιδιά, περίπου, γεννιούνται με ΔΕΠ-Υ. Οι επιστήμονες δεν εφηύραν κάποια θεραπεία -το μόνο που βοηθά πολλαπλά είναι η έγκαιρη συμπεριφοριστική παρέμβαση, και γονεϊκή ενημέρωση από την ηλικία των 4 ετών του παιδιού. Αξιοσημείωτη είναι η πολλαπλή επιρροή της αποφυγής συγκεκριμένων φαγητών, για να υπάρξει μείωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ.
Ένοχες τροφές
Τα αφυδατωμένα φαγητά έχουν σχέση με την υπερκινητικότητα, λένε κάποιοι ερευνητές. Μεγαλύτερη σχέση έχουν τα χημικά χρώματα! Πρέπει να ελέγχεις τα:
- Βιταμίνες
- Αναψυκτικά
- Καραμέλες
- Φρούτα σε κονσέρβα
- Μπάρμπεκιου σάλτσα
- Δημητριακά
- Οδοντόκρεμα
- Σκόνη κέικ
Σταδιακά, θα αποκλείεις από την επαφή με το στόμα του παιδιού, ένα από τα παραπάνω προϊόντα και θα ελέγχεις τη συμπεριφορά του παιδιού σου.
Η ζάχαρη και τα γλυκαντικά αυξάνουν την υπερκινητικότητα και τη διάσπαση προσοχής, δηλαδή την ανησυχία του παιδιού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή!!! Ας μειωθεί και αντ’ αυτής ας χρησιμοποιούνται φρουτάκια, μαύρη σοκολάτα ή βανίλια!
Μεγάλη προσοχή σε αλλεργιογόνα τρόφιμα, τα οποία πρέπει να ελέγχονται μεμονωμένα, όπως και τα άλλα φαγώσιμα. Οι έρευνες δείξανε ότι σχετίζονται με την παρορμητικότητα και την υπερκινητικότητα, οι εξείς τροφές:
- Μαγιά μπύρας
- Ψάρι
- Σόγια
- Γάλα
- Αυγά
- Φυστίκια
- Όστρακα
- Μήλο
Σημαντικότατης αξίας είναι η έγκαιρη παρέμβαση, μόλις διαπιστωθούν τα πρώτα συμπτώματα στο παιδί. Μόνο 40% παιδιών με ΔΕΠ-Υ γίνονται ενήλικες χωρίς ΔΕΠ-Υ. Το 60% ζει με κατάθλιψη, άγχος, και άλλες ψυχικές διαταραχές.
Μην ξεχνάτε λοιπόν, να ελέγχεετε τα τρόφιμα που αγοράζεται και να συμβουλεύεστε τον εξειδικευμένο ψυχοπαιδαγωγό.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Feingold BF. (1976). Hyperkinesis and learning disabilities linked to the ingestion of artificial food colors and flavors.
ldx.sagepub.com/content/9/9/551.short - Kim Y, et al. (2011). Correlation between attention deficit hyperactivity disorder and sugar consumption, quality of diet, and dietary behavior in school children. DOI:
10.4162/nrp.2011.5.3.236 - Mayo Clinic Staff. (2015). Artificial sweeteners and other sugar substitutes.
mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/artificial-sweeteners/art-20046936 - Mayo Clinic Staff. (2016). Food allergies: Understanding food labels.
mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/in-depth/food-allergies/art-20045949 - About ADHD. (n.d.).
chadd.org/Understanding-ADHD/About-ADHD.aspx