Δράσεις (Ημερίδες)Κεντρική

Ημερίδα: Παραδοσιακό Παιχνίδι και Παιδί

Ημερίδα, με περιγραφή, επιστημονικά σχόλια και «φιλική» συζήτηση, για την αξία του παιχνιδιού, θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018. Τα παραδοσιακά παιχνίδια του νησιού μας και των γειτονικών περιοχών θα αναφερθούν όπως και η προσφορά τους στην ωριμότητα του παιδιού και στην εστίαση της προσοχής, με τίτλο «Παιχνίδι, Παιδί και ΔΕΠ-Υ».

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργανώνει την παραπάνω Ημερίδα με την Επιστημονική Οικογένεια i-paidi ΑΜΚΕ, και με την αιγίδα της ΚΕΔΕ για να αναλυθεί ο ρόλος του παιχνιδιού στη μείωση των δυσκολιών του παιδιού με Διάσπαση Προσοχής και με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ). Παλαιότερα, έπαιζαν παραδοσιακά, μικροί και μεγάλοι, στην αυλή και στο βουνό με φωνές, πειράγματα και άμιλλα ¨ειρηνική¨, χρησιμοποιώντας τα υλικά που έδινε η φύση. Στη σύγχρονη κοινωνία, τα παιδιά διασκεδάζουν και εκπαιδεύονται με καθορισμένα παιχνίδια ¨Παίζοντας¨ – κοινωνικοποιούνται ή όχι συγχρόνως;

 

Την ενημέρωση για το παραδοσιακά παιχνίδια που καταγράφτηκαν, θα την κάνει ο εκπαιδευτικός και ερευνητής και επιμελητής του σχετικού βιβλίου Mπάμπης Πετρέλης. Την αποθέωση της προσφοράς του παιχνιδιού, σε κάθε παιδί, και σε κάθε χαρισματικό παιδί με ΔΕΠ-Υ, θα την πραγματοποιήσει η πρόεδρος της Επιστημονικής Οικογένειας i-paidi, ψυχοπαιδαγωγός και συγγραφέας, Μαριάννα Λαγουμίδη. Σημαντικές εμπειρικές αναφορές θα γίνουν από τις πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής: τη Χριστίνα Γαλανοπούλου, η οποία έχει πολυετή και ποικίλη πείρα και την προπονήτρια της Marathon Team by Polyzou και παιδιών με ΔΕΠ-Υ στo Γραφείο Υγείας και Άθλησης Δήμου Αμαρουσίου και με την ομάδα GIRLS TEAM by GALANOPOULOU, και τη  Μάνια Μπικώφ, την προπονήτρια και παγκόσμιο πρωταθλήτρια πόλο, τριάθλου.

 

Η Περιφερειάρχης κυρία Χριστίνα Καλογήρου αντιλαμβάνεται ότι το παραδοσιακό παιχνίδι δηλώνει τις ρίζες του λαού μας και εξασφαλίζει τρόπο οργάνωσης της κάθε κοινωνίας. Η i-paidi είναι το μοναδικό Δίκτυο για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ και προβάλει σθεναρά την αξία του παραδοσιακού παιχνιδιού αντί των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Λειτουργεί από επιστήμονες, με σκοπό να καθοδηγεί γονείς και εκπαιδευτικούς, μέσω site, ημερίδων, πλατφόρμας και διαλόγου, με την αιγίδα της ΚΕΔΕ και του Προέδρου και γιατρού κυρίου Γεωργίου Πατούλη.

 

Υποστήριξη παρέχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πόλιον» με την πρόεδρο κυρία Μυρσίνη Ματαράγκα.

Χορηγός: ΙΑΣΩ Παίδων

Στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, στις 18.00,  «Παιχνίδι, Παιδί και ΔΕΠ-Υ».

Θα ακολουθήσει διάλογος με τους Γονείς και Εκπαιδευτικούς και με όλους τους συμμετέχοντες.

Δυνατότητα εγκεκριμένης βεβαίωση παρακολούθησης.

Share this...