i-paidiΔράσεις (Ημερίδες)Κεντρική

Αποτελέσματα 7ου webinar για Διατροφή & Εγκέφαλος

Γράφει η Φρόσω Μπούτου, PhD,

Μοριακή Βιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΠΑ,

Μέλος ΔΣ i-paidi

Η λειτουργία των νευρικών κυττάρων επηρεάζεται από τα θρεπτικά συστατικά της τροφής μας?

Μια από τις ζωτικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας είναι η λειτουργική επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους καθώς και μεταξύ νευρώνων και σωματικών κυττάρων (π.χ. μυϊκών). Μόρια που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την επικοινωνία ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Σημαντικές κατηγορίες νευροδιαβιβαστών (όπως οι κατεχολαμίνες, η σεροτονίνη και η ακετυλοχολίνη), των μορίων που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους επηρεάζονται άμεσα από την διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών όπως συγκεκριμένα αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος  οργανισμός και πρέπει να τα προσλάβει από την τροφή του.

Επιπρόσθετα, επάρκεια πρόσληψης σύνθετων υδατανθράκων (π.χ. φυτικές ίνες,  άμυλο), ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών και ορισμένων βιταμινών, βοηθούν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα να εκτελούν τις λειτουργίες τους πιο αποτελεσματικά, ενώ πολλές μελέτες δείχουν ότι υποστηρίζουν την αρμονικότερη λειτουργικότητα ενός εγκέφαλου ADHD, όπως αποτυπώνεται από την μείωση των συμπτωμάτων!

Η συνεργαζόμενη ομάδα Κλινικών Διαιτολόγων-Διατροφολόγων του i-paidi, σε συμφωνία και με διεθνείς μελέτες, προτείνει Μεσογειακή Διατροφή. Για όλη την οικογένεια. Διατίθεται δωρεάν ερωτηματολόγιο και προτεινόμενες διατροφικές λύσεις.


 

Share this...