Φοινίκια του παιδιού
Ειδικά τα μικρά παιδιά και τα εφηβάκια μας φτιάχνουνε φοινίκια φέτος, με τον κλασσικό, παραδοσιακό τρόπο του χωριού! Γενιές πολλές γιόρταζαν τα Χριστούγεννα, με αυτό το ξεχωριστό χειροποίητο γλυκό!
Υλικά:
3 ποτήρια λάδι
½ ποτήρι χλιαρό νερό
½ ποτήρι μέλι
1,5 κ.γ. σόδα
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
150 γρ. αλεύρι σκληρό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
3 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε βαθειά κούπα το λάδι, το νερό και το μέλι. Ανακατεύει το παιδί ώσπου να λειώσει. Προσθέτουμε τη σόδα με λίγο αλεύρι. Ανακατεύει το παιδί για να ομοιογενοποιηθούν. Μετά, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι – και τα τρία είδη. Το δουλεύει με τα χεράκια του για 4 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύει πια με το πιρούνι.
Λαδώνουμε 3-ταψιά. Πλάθει τη ζύμη σε μακρόστενο μπαστουνάκι μήκους 4 εκατοστών και το πιέζει για να γίνει πλατύ. Τα τοποθετεί στο ταψί, σε απόσταση 3 εκατοστών.
Ψήνουμε τα φοινίκια για 25 λεπτά, στους 180ο. Μόλις ροδίσουν, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τα ξεκολλάμε.
Εάν επιθυμούμε, τους ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι. Τα σερβίρουμε με καρύδι τριμμένο και κανελίτσα.
Χαρούμενα Χριστούγεννα ακόμη και φέτος!!!!!