i-paidiΚεντρική

«Παράλληλη» στήριξη γονέων με παιδιά με ΔΕΠ-Υ

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια: Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Η πρώτη ερώτηση που ακούμε συνήθως όταν ανακοινώνουμε στους γονείς ότι τα παιδιά τους έχουν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα είναι «Τι κάναμε λάθος;». Συνήθως οι γονείς κατηγορούν τον εαυτό τους και θεωρούν ότι η διαταραχή των παιδιών τους έχει προκύψει εξαιτίας της δικής τους συμπεριφοράς.

Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά των γονέων που έχουν ΔΕΠ-Υ, παρουσιάζουν συνήθως ίδια συμπτώματα με εκείνους. Δεν ευθύνεται ουσιαστικά η συμπεριφορά των γονέων, αλλά η φύση της ίδιας της διαταραχής που περνάει από γενιά σε γενιά. Οι γονείς, οφείλουν να απενοχοποιήσουν τον εαυτό τους και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν ευθύνονται για την ύπαρξη της συγκεκριμένης διαταραχής.

Τι μπορούν να κάνουν;

Η συνεχής στήριξη και η πραγματική ενημέρωση των γονέων, είναι το μονοπάτι που βοηθάει τα ίδια τα παιδιά να διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματά τους και τις δυσκολίες τους. Ένας ειδικός με γνώσεις, συντελεί στην πρόληψη δύσκολων καταστάσεων και στην έγκαιρη παρέμβαση. Το παιδί, έτσι, καταφέρνει να απαλλαχθεί από όλες τις ενοχές που το τυραννούν και το κάνουν να νιώθει ανεπαρκές. Σιγά- σιγά όλη η οικογένεια καταφέρνει να αλλάξει τις αντιλήψεις της για την φύση της διαταραχής και για τα προβλήματα που εκείνη προκαλεί.

Η εμπλοκή στα κατάλληλα «group therapy» γονιών, η «εναλλακτική διαπαιδαγώγηση» των παιδιών τους ή/και η συνοδεία από τον κατάλληλο ειδικό μπορεί να μεταβάλλει το άστατο κλίμα της οικογένειας και τις ενοχές τον γονέων, σε ένα πλαίσιο ειρηνικό, ασφαλές για τα παιδιά.

Οι γονείς μαθαίνουν τους τρόπους που ενισχύσουν τον επικοινωνιακό τομέα, ποιες δραστηριότητες είναι κατάλληλες για τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ και πώς να θέτουν όρια. Το να εξοικειωθούν με τον σωστό τρόπο που μπορούν να δίνουν εντολές και η εκμάθηση διάφορων ασκήσεων υπευθυνότητας και οργάνωσης, τους βοηθάνε να αποκαταστήσουν την σχέση τους με τα παιδιά.

Το i-paidi.gr βρίσκεται δίπλα σε όλες τις οικογένειες καθώς αγωνιούν έως και απογοητεύονται καθώς δεν μπορούν να διαχειριστούν την ΔΕΠ-Υ – και δίπλα σε όλα τα παιδιά τους που δεν έχουν χαμόγελα. Μέσα από την προσφορά των πιο έμπειρων ειδικών και επιστημόνων, εκτός από την αρθρογραφία προσφέρει στήριξη, άμεση ενημέρωση και παρέμβαση σε όσους το έχουν ανάγκη!
Μην προβληματίζεσαι…. έλα μαζί μας!

info@i-paidi.gr

2106778528

Share this...