i-paidiΚεντρική

Προσφορά Βοήθειας στους Πυρόπληκτους Γονείς

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη

Πρόεδρος Επιστημονική Οικογένεια i-paidi

Ψυχοπαιδαγωγός ΔΕΠ-Υ από UCL, ΑΠΘ, ΕΚΠΑ
συγγραφέας

Παιδιά και οικογένειες δοκιμάζονται!!!

Οι αναμνήσεις, το κρεβάτι, το παιχνίδι, το δάσος, η παραλία, η αισιοδοξία δεν θα είναι όπως τα γνωρίζαμε! Άλλα κάηκαν, άλλα έλιωσαν. Πόνο και ανασφάλεια γεμίζει τους γονείς η πυρκαγιά 2021…..μαύρη εμπειρία και άγχος προκαλεί στα παιδιά μας!

Η πυρκαγιά καίει δάση και εργοστάσια και αυτοκίνητα και πρόβατα και σπίτια, για εκατοντάδες ώρες. Ο μαύρος καπνός ξεκινάει απηλητικά και ορθώνεται, στέλνει τη μυρωδιά του σε χιλιάδες μέτρα απόσταση, μετά γίνεται λευκός, και τέλος εξαφανίζεται.

Ο δημοσιογράφος στην τηλεόραση κάνει λεπτομερή περιγραφή τής τραγικής κατάστασης, και η οικογένειες τόν παρακολουθούν προσεκτικά. Οι ανθρωποφάγες σκηνές με τη φωτιά σε όλη τη χώρα μας, έχουν πλέον μπει σε κάθε σπίτι.

Ο κάθε πυρόπληκτος ένιωσε αγανάκτηση στην αρχή, μετά έκλαψε, μετά άδειασε από συναισθήματα! Μήπως ειδικά οι γονείς οφείλουν να αποφασίσουν ότι ο κάθε ένας ότι είναι μεμονωμένη οντότητα και έχει ευθύνη επιβίωσης για όλη την οικογένεια;

Ναι.

Γιατί η ζωή συνεχίζεται!

Με ποια στρατηγική συμπεριφοράς οι πυρόπληκτοι γονείς βοηθάνε τα παιδιά τους;

• Διαβεβαιώνουμε το παιδί για την ασφάλεια που έχει κοντά μας και για την αγάπη που μοιραζόμαστε!
• Εξηγούμε στο παιδί τι συμβαίνει και ποιες αλλαγές θα ακολουθήσουν, με λέξεις ανάλογες της ηλικίας του!
• Ψυχραιμία φωνάζει ο θεραπευτής!
«Στην αλλαγή, το μυστικό είναι να εστιάσεις όλη σου την ενέργεια όχι στον πόλεμο με το παλιό αλλά στο χτίσιμο του καινούριου», είπε ο σοφός Σωκράτης.
• Οι γονείς, από την αρχή οφείλουν να διαχειριστούν τα αρνητικά συναισθήματά τους όταν βρίσκονται κοντά στο παιδί. Γνωρίζουμε ότι σε κάθε δυσκολία υπάρχει κάπου μία διέξοδος.
• Τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν, να πουν αυτό που σκέφτονται για την πυρκαγιά και αυτό που φοβούνται.
• Η αύξηση της υπερκινητικότητας των δημιουργικών παιδιών είναι διαχειρίσιμη όταν αναλάβουν υπεύθυνοι μιας εργασίας!
• Κι αν χρειαστούν βοήθεια οι γονείς, ας επικοινωνήσουν με επιστήμονα-θεραπευτή διαχείρισης άγχους για να λάβουν πρακτικές συμβουλές. Άμεσα.

Έχουμε τρανή υποχρέωση να υπερασπιστούμε το παιδί! Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες στην ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi προσφέρουν καθοδήγηση μείωσης άγχους στις πληγείσες οικογένειες και στα παιδιά με δυσκολία οργάνωσης ώστε να διαχειριστούν τις αρνητικές συνέπειες της σημερινής αγχώδους κατάστασης, δηλαδή πυρκαγιά, την περίοδο της πανδημίας, μετά από μείωση εισοδημάτων και με αμφίβολο μέλλον.

Επικοινωνείστε με την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ i-paidi στο 2106778528, 6932611200 ή στείλτε μνμ στο info@i-paidi.gr και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Share this...