i-paidiΚεντρικήΣυμβουλές

Οργάνωση φαγητού και ΔΕΠ-Υ

Κείμενο βασισμένο σε άρθρο της Κατερίνας Φαρδελάκη, Διαιτολόγου, Διατροφολόγου
Εξειδικευμένη Επιστημονική Επιμέλεια Μαριάννα Λαγουμίδη

Η διατροφή των παιδιών με ΔΕΠ-Υ πρέπει να είναι μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή, η οποία τους παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή σωματική και νοητική τους λειτουργία.

Οι ειδικοί του i-paidi συστήνουν ότι παιδιά και ενήλικες με διαφοροποιημένη συμπεριφορά λόγω ΔΕΠ-Υ, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, πρέπει να καταναλώνουν:

Α) Φρούτα:  φρέσκα φρούτα εποχής είτε σκέτα είτε σε συνδυασμό με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς είτε μέσα σε σπιτικά κέικ χωρίς ζάχαρη είτε σε φρεσκοστυμμένους χυμούς. Προτιμούμε βέβαια το παιδί να φάει ολόκληρο το φρούτο για να πάρει όλες τις φυτικές ίνες που χάνονται στο χυμό.

Β) Λαχανικά: Καλό είναι τουλάχιστον τα δυο κύρια γεύματα της ημέρας (μεσημεριανό και βραδινό) να συνοδεύονται από λαχανικά. Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα σε σαλάτα ή βραστά ή ψητά ή στον ατμό.

Γ) Πηγές πρωτεΐνης: κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί χαμηλά σε λιπαρά, όσπρια, ψάρι.

Επίσης προτείνεται:

Δ) Καλά λιπαρά: ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί

Ε) Δημητριακά ολικής αλέσεως.

Στην περίπτωση που το παιδί δεν δέχεται να δοκιμάσει κάποιες από τις προτεινόμενες τροφές, δημιουργείται άγχος στους γονείς. Στην οικογένεια υπάρχουν εντάσεις που δημιουργούνται ή δημιουργούν αιτίες για κλάμα και απειλές.

Καθώς τα παιδιά είναι μιμητικά, οι γονείς καλούνται να τραφούν υγιεινά να μην υπάρχουν άλλα τρόφιμα πάνω στο τραπέζι που να τα δελεάζουν και να τους τραβούν την προσοχή. Για παράδειγμα όταν υπάρχει ψάρι στο τραπέζι ή όσπρια, αποφεύγουμε να μαγειρέψουμε συνοδευτικά λουκάνικα είτε τηγανιτές πατάτες.

Συγκεκριμένη καθοδήγηση και κατάλληλη βοήθεια δίνεται στις κατάλληλες ομάδες γονέων που ενημερώνονται και εκπαιδεύονται από τους συνεργάτες στο πιστοποιημένο δίκτυο i-paidi. Η σειρά προτεραιότητας λαμβάνεται υπόψη στη συμμετοχή.

Φέρνουν αποτέλεσμα οι απαντήσεις και η στρατηγική στα προβλήματα διατροφής και στις δυσκολίες. Στείλτε τις απορίες στο https://i-paidi.gr/epikinonia/

Share this...