i-paidiΚεντρική

«Γιούπι! Είμαι 1 έξυπνος και ταραξίας σε κάθε 9 γεννήσεις παιδιών»

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ, LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα είναι πλέον η πιο συχνή αναπτυξιακή διαταραχή που συναντάται στα παιδιά στις μέρες μας.

Τα μικρά δεπάκια αντιμετωπίζουν ένα σύνολο από δυσκολίες που διαταράσσουν τη ζωή τους: διάσπαση συγκέντρωσης, υπερκινητικότητα, αυξημένη επιθετικότητα, δυσκολία επαφής και σύναψης σχέσεων. Αντιμετωπίζουν, μάλιστα, περισσότερες πιθανότητες έκθεσης σε αλκοόλ και ουσίες.

Ωστόσο συχνά όταν αναφερόμαστε στη ΔΕΠ-Υ μένουμε κολλημένοι στα συγκεκριμένα συμπτώματα και τις αρκετά μεγάλες δυσκολίες που προκαλούν και   ξεχνάμε συχνά την χαρισματικότητα και την μοναδικότητα αυτών των παιδιών!

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ λειτουργούν πολύ πιο διαφορετικά από τα υπόλοιπα παιδιά. Οι μικροί αυτοί ήρωες, είναι πανέξυπνα παιδιά με ιδιαίτερα αυξημένες όλες τους τις αισθήσεις. Η αντίληψή τους, οπτική- ακουστική είναι ιδιαίτερα αυξημένη, δεν αρκούνται στο απλό, καθημερινό, έχουν δίψα και περιέργεια για τη ζωή. Γι ΄αυτό τολμούν και επιδιώκουν τα ρίσκα και μπορούν, μάλιστα, να ασχολούνται με περισσότερες από μία δραστηριότητες. Ποιος, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να είναι μόνο περήφανος για αυτά τα παιδιά;

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε την σημασία της ΔΕΠ-Υ και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα χαρισματικά αυτά παιδιά.

Χαρίζουν μια ευτυχισμένη και δημιουργική ζωή στα δεπάκια, η έγκαιρη παρέμβαση, η διαφοροποιημένη εκπαίδευση και η συμβουλευτική γονέων:αποτελούν το τρίπτυχο της ευτυχίας όπως  επιβεβαιώνει η επιστημονική ομάδα του ipaidi!

Εσύ τι λες; Ακόμα να ενημερωθείς;

Share this...