i-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΣχολείο

«Δεν έχω φίλους»

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,

Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ, LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Τον τελευταίο καιρό πολλοί γονείς αναφέρουν ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις στο σχολείο.

«Ο Γιάννης μόλις γυρνάει από το σχολείο φωνάζει ότι δεν τον αγαπάει κανένας και δεν τον θέλει καμία παρέα από το σχολείο του. Έπειτα κάνει ό,τι αταξία υπάρχει -γράφει στους τοίχους, βάζει τρικλοποδιές ή βρίζει, για να ξεσπάσει. Δεν μπορούμε πραγματικά να τον ελέγξουμε.»

«Η Σοφούλα τις τελευταίες μέρες κλείνεται στο δωμάτιο της και δεν μας μιλάει καθόλου. Ο μπαμπάς της κατάφερε να μάθει ότι νιώθει μόνη της στο σχολείο και δεν μπορεί να κάνει παρέες. Νιώθει ότι όλες οι συμμαθήτριές της την αδικούν.»

Η ΔΕΠ-Υ πλήττει σημαντικά τις κοινωνικές σχέσεις συγχρόνως με τις μαθησιακές δυσκολίες που δημιουργεί στα παιδιά, όταν δεν αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται εγκαίρως. Ως αποτέλεσμα, από πολύ νωρίς τα μικρά δεπάκια αντιμετωπίζουν κοινωνικό-συναισθηματικές ελλείψεις. Συνήθως η παρορμητικότητα, η έλλειψη συγκέντρωσης και τα υψηλά επίπεδα επιθετικότητας, τα βασικά συμπτώματα της συγκεκριμένης διαταραχής, απομακρύνουν τους συνομήλικους. Έτσι, τις περισσότερες φορές τα δεπάκια «κρίνονται» από μία παρορμητική συμπεριφορά τους και όχι από τις πολλές άλλες έξυπνες αντιδράσεις τους. Καταλήγουν, λοιπόν, να μην γίνονται αποδεκτά ούτε στα πλαίσια της τάξης, ούτε στα παιχνίδια κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

Για να βοηθήσουμε τα μικρά μας δεπάκια να ανταπεξέλθουν και να δημιουργήσουν υγιείς κοινωνικές σχέσεις, η επιστημονική οικογένεια του i-paidi.gr προτείνει:

Πρώιμη Παρέμβαση: Όταν η ΔΕΠ-Υ διαγνωστεί εγκαίρως, τότε τα παιδιά έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες για μια ισορροπημένη και υγιή ζωή. Ο κατάλληλος ειδικός βοηθά τα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, και έπειτα, τους φίλους τους.

Ομάδες γονέων: Όταν οι γονείς δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τα πράγματα με τα παιδιά τους, οφείλουν να αναζητήσουν συμβουλευτική. Μόνο όταν υπάρχει μία «βάση ασφαλείας» που θα είναι πάντα παρούσα για να ακούσει, να ενθαρρύνει και να συζητήσει τις απορίες των γονέων, μόνο τότε η διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ μέσα στην οικογένεια μπορεί να είναι επιτυχημένη και αποδοτική.

Μην ξεχνάτε για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και η επιστημονική μας ομάδα θα βρεθεί δίπλα σας με τις κατάλληλες, εξειδικευμένες συμβουλές της! info@i-paidi.gr , 2106778528.

Share this...