i-paidiΔΕΠ-ΥΚεντρικήΣυμβουλές

Πώς να προετοιμάσεις τα παιδιά σου με ΔΕΠ-Υ για το Δημοτικό;

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ, LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Μία από τις μεγαλύτερες «κρίσεις» που καλείται να περάσει ένα δημιουργικό, χαριτωμένο παιδάκι με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα, είναι η εκκίνηση του σχολείου.

Τα παιδιά που δυσκολεύονται από τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ, συνήθως έχουν μέτριες προς χαμηλές σχολικές επιδόσεις, ακόμη και στο Νηπιαγωγείο. Η διάσπαση συγκέντρωσης και προσοχής, η αδυναμία συμμετοχής στο παιχνίδι στην αυλή ή διεκπεραίωσης των εργασιών, και η συνεχής κίνηση, βασανίζουν τα παιδιά και δεν τα αφήνουν να απολαύσουν τα σχολικά τους χρόνια.

Πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να κάνουν αυτό το ταξίδι πιο ευχάριστο;

  1. Πρώιμη Παρέμβαση: Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι όσο πιο νωρίς αναγνωριστούν τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ, τόσο πιο εύκολα «εκπαιδεύουμε» το παιδί στην αναγνώριση των δυσκολιών του και στην προσπάθεια αντιμετώπισης, από το Νηπιαγωγείο.
  2. Όρια και κανόνες στο σπίτι. Πριν προλάβει το παιδί να μπει σε ένα πιο αυστηρό και οριοθετημένο, σχολικό περιβάλλον, σιγουρευόμαστε ότι το έχουμε βοηθήσει να σέβεται τα όρια των κανόνων του σπιτιού του. Όσο πιο σταθεροί είναι οι γονείς στα λόγια τους, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια δημιουργούν στα παιδιά. Όποιες και αν είναι οι αρχικές δυσκολίες και αντιστάσεις των παιδιών, αργότερα μπορούν πολύ ευκολότερα να ανταπεξέλθουν και να προσαρμοστούν στις μεγάλες αλλαγές.
  3. Ενσυναίσθηση. Είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα ώστε τα παιδιά να έχουν μάθει ότι μπορούν να μας μιλούν όποια ώρα θέλουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Πάντα προσπαθούμε να δείχνουμε ενσυναίσθηση στα λόγια τους και να καταλαβαίνουμε τι τους απασχολεί.
  4. «Έλα να παίξουμε μαζί». Το βιβλίο της ψυχοπαιδαγωγού Μαριάννας Λαγουμίδη είναι το μοναδικό, καινοτόμο και ιδιαίτερο βοήθημα τόσο για να ενισχύσουμε την οργάνωση των παιδιών όσο και για να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή τους, με τα 260 παιχνίδια που προτείνει.
Share this...