i-paidiΔιάγνωσηΚεντρική

Σημάδια για το νηπιάκι με διάσπαση προσοχής

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική Επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη

Τα σημάδια και οι ενδείξεις για την ύπαρξη της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) συνήθως εμφανίζονται από την ηλικία των 4 ετών.

Οι γονείς, όταν βλέπουν ανησυχητικά σημάδια στην συμπεριφορά των παιδιών τους, διαφορετική αντίδραση από τους συνομήλικους, οφείλουν να επαγρυπνούν και να αναζητούν επιστημονική ερμηνεία. Ο αναπτυξιακός έλεγχος από τον εξειδικευμένο επιστήμονα, προφυλάσσει ή/και οδηγεί στην άμεση θεραπεία. 80% των νηπίων που παρουσιάζουν στοιχεία ΔΕΠ-Υ, διαγνώνονται με ΔΕΠ-Υ στο Δημοτικό σχολείο.

Πότε ανησυχούμε;

  1. Έλλειψη προσοχής: Η έλλειψη προσοχής είναι από τα βασικότερα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ. Το παιδί, δηλαδή, δεν μπορεί να μείνει συγκεντρωμένο τόση ώρα όσο τα άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας και φύλου, σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι που βάζει η νηπιαγωγός. Επίσης είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθεί τόσο στην ανάγνωση ενός βιβλίου όπως και στην πραγματοποίηση μιας αλληλουχίας εντολών. Μάλιστα, όλα αυτά συνδυάζονται με την δυσκολία συγκέντρωσης σε όσα του λέει κάποιος.
  2. Παρορμητικότητα και Υπερκινητικότητα: Τα δύο αυτά συμπτώματα ακολουθούν το πρώτο. Μιλάμε για αυτά τα νηπιάκια συνήθως που δυσκολεύονται να κάτσουν στην ομάδα, θέλουν να κινούνται συνέχεια, μιλούν και πετάγονται ασταμάτητα, δεν μπορούν να συμμετάσχουν με ηρεμία σε κάποια δραστηριότητα.
  3. Επιθετικότητα. Συνήθως τα νηπιάκια με κίνδυνο για ΔΕΠ-Υ, καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους καταφεύγουν σε βίαιες συμπεριφορές, ως δευτερεύουσα συνέπεια.
  4. Έλλειψη φίλων. Η αφηρημάδα σχετικά με τους κανόνες του παιχνιδιού, οι πολλαπλές ζημιές και η επιμονή σε κάποιο συγκεκριμένο παιχνίδι, στερούν το δεπάκι από καλούς έστω και παροδικούς φίλους.
  5. Εύκολη απογοήτευση και συναισθηματική ανισορροπία. Τα νηπιάκια με κίνδυνο για ΔΕΠ-Υ λόγω της έντονης παρορμητικότητάς τους ή της ματαίωσης, ξεσπούν εύκολα σε κλάματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να αξιολογήσουμε όλα τα παραπάνω οφείλουμε να έχουμε πάρει πληροφορίες από όλα τα περιβάλλοντα του παιδιού.

ΑΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ: Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά για μια πιο εύκολη ζωή. Ο κατάλληλος ειδικός με τις τεχνικές διαχείρισης συμπτωμάτων, βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν την διαταραχή τους και παρεμβαίνει στη μελλοντική συναισθηματική αστάθεια.

Share this...