i-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΣυμβουλές

5 συμβουλές για να ξεκουραστεί το εφηβάκι

Μέσα σε όλες τις προσπάθειες των γονέων και όσων ασχολούνται με την ΔΕΠ-Υ, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο έφηβος, ειδικά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητας, χρειάζεται ξεκούραση.

Η σοβαρότητα και η ένταση των συμπτωμάτων τους, τους εξαντλούν. Η ξεκούραση των εφήβων φωνάζει για βοήθεια γιατί απουσιάζει λόγω ορμονών και αναπτυξιακών δυσλειτουργιών. Η απουσία αυτής, μπορεί αποδεδειγμένα να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

  1. Συχνά διαλείμματα: Παροτρύνουμε τα δεπάκια να κάνουν συχνά διαλείμματα, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το διάβασμά τους. Καθώς δυσκολεύονται πολύ με την συγκέντρωση, τα μικρά, συστηματικά διαλείμματα τα βοηθούν να διαχειριστούν την διάσπασή τους.

 

  1. Καλός ύπνος: Ο σωστός και καλός ύπνος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «αντίδοτα» των συμπτωμάτων των παιδιών και είναι πραγματικά ευεργετικός όσον αφορά τη ΔΕΠ-Υ.  Όταν τα δεπάκια στερούνται έναν καλό ύπνο, είναι πιο εύκολο να χάσουν τον συναισθηματικό τους έλεγχο, δυσκολεύονται με την μνήμη τους και η διάσπασή τους είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

  1. Αθλήματα: Τα αθλήματα, επίσης, λειτουργούν ευεργετικά στα δεπάκια. Το να έχει ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ένα αγαπημένο άθλημα, με τον κατάλληλο προπονητή, το αποφορτίζει από όλα τα ψυχικά βάρη και το γεμίζει ενέργεια για την διαχείριση της καθημερινότητας. Η συγκέντρωση τους, μάλιστα, αυξάνεται.

 

  1. Σωστή διατροφή: Η διατροφή στα σωστά διαλείμματα, και τα σνακ βοηθούν και γεμίζουν ενέργεια τα δεπάκια. Ξηροί καρποί και φρούτα πρέπει να επιλέγονται. Αποφεύγουμε συστηματικά τη ζάχαρη και τη σοκολάτα.

 

  1. Οικογενειακές στιγμές: Οι οικογενειακές στιγμές, επίσης, προσδίδουν χαλάρωση και στιγμές ξεγνοιασιάς στα παιδιά. Αποφασίζουμε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα να μαζευόμαστε οικογενειακά και να περνάμε δημιουργικό χρόνο, κάνοντας διαφορετικές δραστηριότητες.
Share this...