i-paidiΔιάγνωσηΚεντρική

Χαρακτηριστικά ΔΕΠ-Υ σε ενήλικες

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική Επιμέλεια από την expert στη ΔΕΠ-Υ Μαριάννα Λαγουμίδη

Στην ενήλικη ζωή η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, είναι συχνή νευροαναπτυξιακή διαταραχή, εγγενής ή επίκτητη.

Συνήθως υπάρχει συννοσηρότητα με άλλες διαταραχές. Αν ο ενήλικας δεν έχει ακολουθήσει πρόγραμμα παρέμβασης στην παιδική ηλικία, έχει πολλές περισσότερες δυσκολίες γιατί δεν μπορεί να καταλάβει ούτε να ελέγξει τα συμπτώματά του.

Ποια τα χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ στους ενήλικες;

Οι ενήλικες, όπως και τα παιδιά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο στο διαπροσωπικό όσο και στο επαγγελματικό και γνωστικό επίπεδο. Η συμπεριφορά τους είναι ασταθής και μπορεί κάποιες φορές να καταλήξουν σε αντικοινωνικές πράξεις και ενέργειες. Τα οδικά ατυχήματα, και η εξάρτηση από αλκοόλ και ουσίες είναι πιο συχνές.

Οι ενήλικες υπερκινητικοί παραμένουν με τη δυσκολία αυτή, δεν μπορούν να ηρεμήσουν ψυχικά και συνηθίζουν να είναι απρόσεκτοι.
Συγχρόνως ταλαιπωρούνται από την έλλειψη εστίασης σε συγκεκριμένο στόχο ή υποχρέωση που έχουν, στην ατομική, οικογενειακή ή και επαγγελματική ζωή.
Σημαντική συνέπεια είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Στις συντροφικές τους σχέσεις, δεν είναι σταθεροί και καταλήγουν να παίρνουν διαζύγιο.
Γενικότερα αδυνατούν να διεκπεραιώσουν συγχρόνως πολλές υποχρεώσεις, να παραμείνουν ψύχραιμοι όπως και είναι συνεπείς στα ραντεβού τους.

Βέβαια, η μεγάλη ευστροφία οδηγεί στην έναρξη μεγαλεπήβολων πλάνων! Αρκεί να μην έχει χαθεί η αυτοπεποίθησή τους και να ενισχύονται από κάποιον άλλο ενήλικα.

Οι θεραπευτές του i-paidi βρίσκονται δίπλα σε όσους πιστεύουν ότι χρειάζονται να βρουν τεχνικές για τη διάσπαση προσοχής που τους ταλαιπωρεί και για την παρορμητικότητα που προκαλεί συχνές προστριβές.

Μην διστάσετε να λάβετε περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις  επικοινωνώντας στο 2106778528 και στο info@i-paidi.gr.

Share this...