i-paidiΔΕΠ-ΥΔιαχείρισηΚεντρικήΣυμβουλές

Όχι στην υπερβολική προστασία του δημιουργικού παιδιού

Ο δρόμος προς την δημιουργικότητα ανοίγει όταν οι γονείς βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν και να εξασκήσουν τα ταλέντα τους.

Τα παιδιά αυτά έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και ένα τεράστιο εσωτερικό κίνητρο να ασχοληθούν με αυτό που έχουν στο νου τους. Είναι κυρίαρχοι του εαυτού τους και διαθέτουν μέσα τους έτοιμες τις κατευθύνσεις που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του κάθε έργου που αναλαμβάνουν. Κι αν η παρορμητικότητα προκαλεί εύκολη απογοήτευση, ζημιές και αστοχίες, οι ενήλικοι οφείλουν όχι να υπερπροστατεύουν λέγοντας «δεν πειράζει παιδί μου, μικρός είσαι» αλλά να επαναλαμβάνουν τους κανόνες, τα όρια συμπεριφοράς, να είναι σταθεροί και να επιβραβεύουν κάθε προσπάθεια του παιδιού !

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα παιδί που έχει ταλέντο στη ζωγραφική. Όταν έρθει η ώρα να ζωγραφίσει, θα δει τον τρόπο χρήσης κάθε υλικού και μετά θα προσπαθήσει με όποιο τρόπο εκείνο θεωρεί δημιουργικό. Μπορεί να ξεφύγει από το κάθε χαρτόνι, να ζωραφίσει στο πάτωμα, να αναμείξει υλικά, να λερωθεί κλπ.

Ποια θα πρέπει να είναι η δική μας στάση;

Οφείλουμε να βοηθάμε τα παιδιά, ειδικά τα παρορμητικά, να παραμέινουν δημιουργικά, να μην χάσουν τον οίστρο και το πάθος του για αυτά που τους αρέσουν και να συνεχίζουν να έχουν φαντασία. Προτιμάμε να δίνουμε την ελευθερία να εκφράζονται όπως επιθυμούν, βάζοντας έπειτα από την ολοκλήρωση του έργου τους κατάλληλους κανόνες. Πχ «Μπορείς να λερωθείς και να χρησιμοποιήσεις ότι θες. Όταν τελειώσεις όμως, είναι δική σου ευθύνη να μπουν όλα στην θέση τους και να είναι όλα όπως πριν».

Τι κερδίζουμε έτσι;

Οφείλουμε να αφήνουμε ελεύθερα τα παιδιά να δημιουργούν, οριοθετώντας τις ευθύνες που έχουν έπειτα από αυτά. Έτσι συνεχίζουν να μένουν δυναμικά και προσηλωμένα στον στόχο τους, την δημιουργικότητά τους. Μακροπρόθεσμα αποκτούν μια πιο ακέραια και δυναμική αίσθηση του Εγώ, αυξάνουν το κίνητρο τους, γίνονται πιο οξυδερκείς αλλά και υπεύθυνοι για τις πράξεις τους. Τα δημιουργικά παιδιά, μεταμορφώνονται σε ανεξάρτητους ενήλικες που δεν θυσιάζουν τίποτα μπροστά στη δύναμη της θέλησής τους και στην καινοτομία.

Share this...