i-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένεια

5 τρόποι που ανάβουν φωτιά στη ΔΕΠ-Υ

Τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ, διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα, αυξάνονται ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες από το περιβάλλον.

Σε κάθε ηλικία, τα ποικίλα χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ επηρεάζονται λιγότερο ή περισσότερο από το σύνολο των αφορμών για πυροδότηση. Η αγάπη κι η γυμναστική λειτουργούν ως φάρμακα αναντικατάστατα στις δυσκολίες. Η θετική σκέψη και οι στρατηγική μελέτης συνεπικουρούν στη διαμόρφωση υγιούς και αυτόνομης προσωπικότητας. Τελικά, ποιοι είναι οι συγκεκριμένοι τρόποι που ανάβουν φωτιά στη ΔΕΠ-Υ;.

  1. Οι φωνές και η επίκριση: Όταν το μικρό δεπάκι είναι χαμένο, και αντιδρά ενστικτωδώς, παρασυρόμενο από τα συμπτώματά του, η ύψωση του τόνου της φωνής και η επίπληξη θα πυροδοτήσει την αντίδραση του.
  2. Οι αδικαιολόγητες τιμωρίες: Ο σωστός τρόπος για να διαχειριστούμε τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ δεν είναι οι αδικαιολόγητες τιμωρίες και η στέρηση από τα παιδιά αυτού που τα κάνει ευτυχισμένα, αλλά η πρώιμη παρέμβαση.
  3. Η βία προς τα παιδιά: Σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται η λεκτική και η σωματική βία προς παιδιά που δεν «υπακούν» για οποιοδήποτε λόγο. Ειδικά στα μικρά δεπάκια, η συγκεκριμένη συμπεριφορά, εκτοξεύει τα συμπτώματα και το θυμό τους στα ύψη.
  4. Οι απαιτητικοί κανόνες και όρια: Δεν μπορούμε να βρούμε «γέφυρα επικοινωνίας» με τα δεπάκια αν αποφασίσουμε να είμαστε απόλυτα αυστηροί μαζί τους. Συμπεριφορές όπως, «Αν δεν διαβάσεις όλα σου τα μαθήματα, δεν θα βγεις από το δωμάτιό σου», είναι τελείως άστοχες και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάνε να λύσουν.
  5. Ο αποκλεισμός ηλεκτρονικών και junk food: Επιβεβαιωμένα, η έκθεση στο διαδίκτυο και η κατανάλωση πολλών «κακών» λιπαρών και ζάχαρης αυξάνει την έκθεση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ. Παρόλα αυτά, οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε ότι μιλάμε για παιδιά. Η απόλυτη απαγόρευση και των δύο, θα προκαλέσει μια ασύστολη επιθυμία για ενασχόληση και με τα παραπάνω δύο. Επιλέγουμε, με σωστά όρια, να επιτρέπουμε στα παιδιά και τις δύο ενέργειες για μια πιο υγιής σχέση μαζί τους.

Για μια πιο σωστή διαχείριση της συμπεριφοράς μας προς τα μικρά δεπάκια, η ‘Ομάδα φίλων του ipaidi» είναι ανοιχτή για όποιον ενδιαφέρεται να προβληματιστεί και να βοηθήσει τα παιδιά που εμφανίζουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα!

Share this...