i-paidiΚεντρική

«Μέσα από τα μάτια» ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ

 

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου

Επιστημονική Επιμέλεια από την expert στη ΔΕΠ-Υ Μαριάννα Λαγουμίδη

 

«Είμαι ο Αλέξανδρος και είμαι 13 χρονών.

Στο σχολείο, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Μου φαίνονται όλα τόσο δύσκολα και η δασκάλα μιλάει πολύ γρήγορα. Μας βάζει συνέχεια ασκήσεις που δεν μπορώ να καταλάβω, προσπαθώ στην αρχή, λέει πολύπλοκες οδηγίες και το χάνω, είναι δύσκολο να κάθομαι πολύ ώρα στην καρέκλα μου, νιώθω ότι μου φταίνε, ότι με ενοχλούν και ότι δεν με καταλαβαίνουν. Και έτσι πάω από εδώ, πάω από εκεί. Μιλάω συνέχεια στο φίλο μου το Γιώργο αναζητώντας παρέα αλλά εκείνος λέει ότι τον ενοχλώ. Η δασκάλα με βάζει συνέχεια τιμωρία. Μα δεν αταλαβαίνει ότι όσες τιμωρίες και να με βάλει δεν θα τα καταφέρω να λύσω όλα εκείνα τα προβλήματα στα μαθηματικά που μας βάζει;;

Οι φίλοι μου στο διάλλειμμα δεν με καταλαβαίνουν. Θυμώνω πολύ εύκολα γιατί δεν με ακούν. Απογοητεύομαι. Τους χτυπάω αλλά δεν φταίω εγώ. Απλά αντιδράω. Και στο μπάσκετ, πάλι δεν με παίζουν γιατί δεν καταλαβαίνω τις «θέσεις» που με βάζουν. Μα γιατί πρέπει να έχουμε και εδώ κανόνες;; Γιατί δεν μπορούμε απλά να παίξουμε;

Στο σπίτι, ακούω συνέχεια τη μαμά και τον μπαμπά να τσακώνονται για μένα.Όλο λένε ότι έχω προβλήματα και δεν αντέχουν άλλο. Μιλάνε για τα παράπονα της δασκάλας. Μα τι κάνω τόσο λάθος; Γονείς και αδέρφια δεν με καταλαβαίνουν. Να επειδή τα πειράζω λίγο παραπάνω επειδή τα αγαπάω; Μα και τι πειράζει; Κι εγώ θυμώνω όταν μου παίρνουν τα παιχνίδια. Μα είναι δικά μου… Τι κάνω τόσο λάθος άραγε…;»

Παραπάνω περιγράφεται μια πραγματικότητα έτσι ακριβώς όπως τη βιώνει ένα παιδί με διάσπαση που ταυτόχρονα δεν μπορεί ούτε να την εκφράσει, ούτε να ζητήσει βοήθεια. Εμείς, το επιστημονικό δίκτυο του i-paidi αναλαμβάνουμε να βρεθούμε δίπλα του, με κάθε τρόπο που μπορούμε! Μην διστάζεις! Έλα και εσύ μαζί μας στην Ομάδα Αγάπης που διοργανώνουμε! Βρες πληροφορίες στο παρακάτω σύνδεσμο:

https://i-paidi.gr/2021/09/16/prosklisi-symmetochis-stin-omada-agapis/ . Πρώτη διαδιστυακή συνάντηση στις 12 Δεκεμβρίου.

Share this...