i-paidiΔιαχείρισηΚεντρική

Τρόπος επικοινωνίας γονιού-παιδιού με Διάσπαση

Οι γονείς που ανατρέφουν παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, βιώνουν καθημερινή δυσκολία στην επικοινωνία με τα παιδιά τους.

Άλλα μιλούν με επιθετικότητα, άλλα μπαίνουν 15 λεπτά καθυστερημένα  στην τάξη και άλλα συνυπάρχουν μόνο με το tablet όλη μέρα. Η καθημερινότητα αυτή απομακρύνει.

Οι γονείς θέλουν να είναι παρόντες στις ανησυχίες και τους φόβους των παιδιών. Οι γονείς ονειρεύονται να μιλήσουν με ενσυναίσθηση και απουσία κριτικής, να ακούσουν όλα όσα έχουν να πουν τα ίδια τα παιδιά. Οι γονείς ακολουθούν τον τρόπο που εκείνοι ανατράφηκαν, και «έγινα σημαντικός ενήλικας».

Όμως οι σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας είναι πολλαπλές και διαφορετικές από το παρελθόν. Ακόμη και η οικογένεια κινείται γρήγορα,  συμμετέχει σε social media με δυνατότητα πολλαπλής επικοινωνίας και  μαθαίνει πολλές πληροφορίες για τα διεθνή συμβάντα, όμως απουσιάζει η εκπαίδευση της κατανόησης του άλλου, με συνέπεια την απουσία συμμετοχής σε διάλογο.

Σε αυτή τη προσπάθεια, ορισμένες φράσεις κλειδιά που επαναλαμβάνονται από τους γονείς έχουν ιδιαίτερα εξέχοντα ρόλο. Η συστηματική επανάληψη και η προσπάθεια ανεμπόδιστης επικοινωνίας από σχόλια εξουσιαστικά, μπορούν να φέρουν ευεργετικά αποτελέσματα στα μικρά δεπάκια. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους και να τους πείσουμε να επικοινωνούν τις ανάγκες τους και τις ανασφάλειές τους, να μοιραζόμαστε κάποια κοινά ενδιαφέροντα και να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο!

Παρακάτω ακολουθεί ένας διάλογος μπαμπά-γιου με ΔΕΠ-Υ. Ας παρατηρήσουμε προσεχτικά την προσέγγισή του.

Μπαμπάς: Αλέξανδρε θα πάμε τελικά για μπάσκετ με τον Ορέστη και τον μπαμπά του;

Αλέξανδρος: Όχι δεν θέλω.

Μ: Φιλαράκο μου, γιατί δες θες τόσο πολύ;

Α: Έτσι….βαριέμαι!

Μ: Γιε μου, για εμένα είσαι τέλειος . Έχω ανάγκη να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί, να γελάσουμε και να παίξουμε, νικήσουμε – χάσουμε.

Θέλω να θυμάσαι ότι θαυμάζω το πείσμα σου και την ανάγκη σου να γίνεσαι καλύτερος σε ό,τι και να κάνεις. Είμαι πολύ περήφανος για σένα. Προσπαθείς, «πολεμάς», κι αυτό μου αρέσει! Πάμε, λοιπόν, να ξεσκουριάσω κι εγώ… Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, σίγουρα θα έχουμε γίνει καλύτεροι από την προηγούμενη φορά!

Α: Καλά!

Όσοι γονείς ενδιφέρονται να ενημερωθούν για κολπάκια διαλόγου και άλλα θέματα σχετικά με το παιδί, μπορούν να συμμετέχουν στην Ομάδα Αγάπης i-paidi δηλώνοντας συμμετοχή ΕΔΩ.

Share this...