i-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΣπίτι

Η ΔΕΠ-Υ μέσα από τα «μάτια» των γονιών

 

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου

Επιστημονική Επιμέλεια από την expert στη ΔΕΠ-Υ Μαριάννα Λαγουμίδη

«Είμαστε οι γονείς του Γιάννη, 9 χρονών, αγοριού με διάσπαση.

Η καθημερινότητά μας είναι πολύ δύσκολη. Δεν ξέρουμε πως να διαχειριστούμε τα συμπτώματα του γιου μας. Τον βλέπουμε συνέχεια απογοητευμένο.

Στο σχολείο, η δασκάλα καθημερινά μας κάνει παράπονα. «Ο Γιάννης ενοχλεί του συμμαθητές», «Ο Γιάννης δεν έκανε τα μαθήματά του», «Ο Γιάννης πετάγεται συνέχεια», Ο Γιάννης αυτό, ο Γιάννης το άλλο κλπ κλπ κλπ…Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ να αποδώσει. Δεν μπορεί να συντονιστεί με τους κανόνες της τάξης και δίνουμε μάχη κάθε μέρα για να διαβάσει. Ποτέ δεν ολοκληρώνει τις εργασίες του και συχνά έχουμε ξεσπάσματα θυμού με το να σκίζει τα τετράδια και τα βιβλία του και νακλείνεται στο δωμάτιο του.

Οι μαμάδες των φίλων του, μας κάνουν και αυτές παράπονα ή δίνουν συμβουλές: «Γιατί δεν συμβουλεύετε το Γιάννη να είναι σαν τα άλλα παιδιά;», «Ο Γιάννης χτύπησε τον Ανδρέα», «ο Γιάννης έσπασε το τρενάκι του Φίλιππου και μετά τον κλώτσησε», «πλέον δεν μας καλούν στα πάρτυ ούτε στις βόλτες στο πάρκο.» Δεν ξέρουμε τι να του απαντήσουμε κάθε φορά που μας ρωτάει γιατί τελικά μένει μόνος.

Με τα αδέρφια του δεν μπορεί επίσης να συνεργαστεί. Είτε δε τους αφήνει το χώρο τους και τους ενοχλεί συνέχεια με αποτέλεσμα να τσακώνονται όλη την ώρα, είτε τους χτυπάει. Στο σπίτι έχουμε τσακωμούς μέχρι να έρθει η ώρα του ύπνου για την οποία δίνουμε και πάλι μάχη…Η κατάσταση στο σπίτι έχει πραγματικά ξεφύγει..

Και εμείς σαν ζευγάρι… Πνιγόμαστε μέσα στα προβλήματα. Διαφωνούμε για το τι είναι σωστό, τσακωνόμαστε συνέχεια…έχουμε χαθεί σαν ερωτικοί σύντροφοι. Δεν μας μένει ούτε χρόνος, ούτε όρεξη… Το διαζύγιο το έχουμε σκεφτεί πολλές φορές…»

Παραπάνω βλέπουμε μια συχνή πραγματικότητα που βιώνουν δυο γονείς με παιδί με διάσπαση. Η άμεση αξιολόγηση της ΔΕΠ-Υ όσο και η ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης παρέμβασης στα παιδιά είναι μονόδρομος. Το επιστημονικό δίκτυο του i-paidi έχει καταφέρει να δραστηριοποιηθεί έντονα τα τελευταία χρόνια με αυτό το σκοπό. Όσοι γονείς ενδιαφέρονται να ενημερωθούν ή να συζητήσουν θέματα σχετικά με το δημιουργικό παιδί με διάσπαση, μπορούν να συμμετέχουν στην Ομάδα Αγάπης i-paidi δηλώνοντας συμμετοχή στο https://i-paidi.gr/2021/09/16/prosklisi-symmetochis-stin-omada-agapis/ . Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση στις 12 Δεκεμβρίου.

Share this...