i-paidiΚεντρικήΜέσα από τα μάτια του παιδιού

Case study 3: Χριστούγεννα, 19χρονη με ΔΕΠ-Υ και απουσία αυτοπεποίθησης

 

Τα κορίτσια με ΔΕΠ-Υ συχνά αποσύρονται, ακόμη και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η δυσκολία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, είναι δύσκολο να αξιολογηθεί στο γυναικείο φύλο καθώς εκεί έχει πολύ διαφορετική εικόνα. Συνήθως όταν ακούμε για ΔΕΠ-Υ, στο μυαλό μας έρχονται τα αγόρια. Πράγματι, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που διαγνώνονται με ΔΕΠ-Υ είναι αγόρια.

Τα κορίτσια και οι γυναίκες με ΔΕΠ-Υ απομονώνονται τόσο από την οικογένειά τους όσο και από τους γύρω τους. Είναι συνήθως τελειομανείς. Ασχολούνται με τις λεπτομέρειες. Θέλουν να πετυχαίνουν σε όλα όσα αναλαμβάνουν. Όλη αυτή η ανάγκη τους, τους δημιουργεί ενοχές και μια έλλειψη αυτοπεποίθησης και καλής εικόνας εαυτού. Δεν συγχωρούν τα λάθη από τον εαυτό τους. Νιώθουν ελλιπείς. Δεν πιστεύουν στις ικανότητές τους. Και τότε ο φαύλος κύκλος της ματαίωσης ξεκινά.

Παρακάτω η Ε., 19χρονη φοιτήτρια μιλά για το πώς νιώθει:

«Νιώθω τελείως μόνη μου. Βασικά νιώθω ότι δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα. Έγραψα καλά στις πανελλήνιες, αλλά αυτό δεν με γεμίζει. Έχω φίλες αλλά νιώθω ότι δεν με καταλαβαίνουν. Και ότι κάνω συνέχεια λάθη. Δεν είμαι χαρούμενη. Δεν νιώθω ότι είμαι τόσο ωραία σαν τα άλλα κορίτσια. Ούτε ότι μπορώ να είμαι άνετη σε συζητήσεις με φίλους. Προτιμώ να μένω μόνη μου στο δωμάτιό μου. Τελικά είμαι μπερδεμένη.»

Συγχρόνως η Μ., συμφοιτήτρια λέει:

«Σήμερα ευτυχώς κατάφερα να πάω στη Σχολή. Είχε αρχίσει η διάλεξη πριν 32 λεπτά. Δεν καταλαβαίνω γιατί. Ας περίμενε λίγο ο καθηγητής και εμάς τους αργοπορημένους! Απαράδεκτος. Κάθησα δίπλα στη φίλη μου την Ε.. Ζωγραφίζαμε ενώ αυτός μιλούσε. – αφού τα ξέρω!»

Είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε τη ΔΕΠ-Υ στο γυναικείο φύλο ειδικά όταν οι κοπέλες ενηλικιώνονται. Η άχρηστη απόσυρση, η υπερεκτίμηση και η έλλειψη αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό είναι κάποια από τις πολύ σοβαρές συνέπειες που δημιουργούνται.

Γονείς και φίλοι, ας παροτρύνουν κάποια κοπέλα με Διάσπαση να αποφασίσει να συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και να συνεργαστεί με κατάλληλο θεραπευτή! Αυτά θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο αναπτυξιακής ωριμότητας – θα προκαλέσουν την ψυχική ηρεμία που όλοι ποθούμε!

Share this...