i-paidiΔΕΠ-ΥΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένεια

Case study 4: Mαμά με δεπάκι

 

Αναφέρει η Α., μαμά του Γιώργου, αγοριού με ΔΕΠ-Υ:

Πολλές φορές νιώθω ότι όλα όσα περνάει ο Γιώργος γίνονται εξαιτίας μου.

Στο σπίτι, δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του. Συνέχεια φωνάζει. Χτυπάει. Σπάει τα παιχνίδια των αδερφών του. Δεν μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα της οικογένειάς μας – ούτε τον πιο μικρό κανόνα. Τα αδέρφια του δεν θέλουν να περνάνε χρόνο μαζί του. Στενοχωριέται πολύ και λέει πάντα ότι φταίνε οι άλλοι. Κλείνεται στο δωμάτιο του και ξεσπάει σε κλάματα.

Στο σχολείο οι δασκάλες κάνουν συνέχεια παράπονα. «Ο Γιώργος ενοχλεί τους μαθητές του». «Ο Γιώργος δεν κάθεται στην καρέκλα του». «Ο Γιώργος πετάγεται». «Ο Γιώργος δεν συνεργάζεται». Ο Γιώργος το ένα, ο Γιώργος το άλλο…ήμαρτον πια.

Οι φίλοι του τον αποφεύγουν στα διαλείμματα και δεν τον καλούν στα πάρτι τους. Και με ρωτάει συνέχεια γιατί, γιατί… και δεν ξέρω τι να τους απαντήσω.

Με τον σύζυγό μου, συνέχεια διαφωνούμε. Φωνάζει. Φωνάζω. Έχουμε απομακρυνθεί σαν ερωτικοί σύντροφοι. Τα προβλήματα και οι ενοχές μας για τον γιο μας, μας πνίγουν. Το σπίτι πολλές φορές καταλήγει σε ναρκοπέδιο. Μου έχει λείψει η ηρεμία. Άραγε, εγώ ευθύνομαι για όλα αυτά;»

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητας, ΔΕΠ-Υ, είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή για την οποία δεν ευθύνονται οι γονείς. Οι μητέρες, μέσα στο χάος που προκαλούν τα δύσκολα συμπτώματα των παιδιών τους και νιώθοντας αδύναμες να βοηθήσουν, συνήθως κατηγορούν τον εαυτό τους. Αυτή είναι και μια παγίδα από την οποία οφείλουν να βγουν.

Η πρώιμη παρέμβαση και η συμβουλευτική γονέων αποτελούν τις δύο σημαντικότερες σανίδες σωτηρίες για την διαχείριση της ΔΕΠ-Υ. Ναι μεν το παιδί θα βρεθεί δίπλα στον κατάλληλο ειδικό που θα μπορέσει να του παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση. Θα τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει τα συμπτώματά του και να τα διαχειριστεί. Και από την άλλη, οι γονείς θα μπορούν να μιλούν για όσα τους απασχολούν και να προστατεύουν τόσο τα ίδια τα παιδιά από ακραίες αντιδράσεις όσο και τους ίδιους τους εαυτούς.

Εσύ, μαμά, γιατί σε κατηγορείς ακόμα;

Μίλα μαζί μας! Το επιστημονικό δίκτυο του i-paidi, και η Ομάδα Αγάπης i-paidi σε περιμένει!

https://i-paidi.gr/2021/09/16/prosklisi-symmetochis-stin-omada-agapis/

Share this...