i-paidiΔΕΠ-ΥΚεντρική

Μάζωξη φίλων με μπαμπά Βασίλη και γιο δεπάκι

 

Τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, χρειάζονται να ζουν σε σταθερότητα και δεν μπορούν εύκολα να επεξεργαστούν τις έντονες και απροετοίμαστες αλλαγές. Όπως και τα καινούργια και πολλά πρόσωπα. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ευκαιρίες για οικογενειακά τραπέζια πληθαίνουν. Στις οικογένειες όμως που υπάρχει παιδί με ΔΕΠ-Υ, οι συγκεντρώσεις είναι αρκετά δύσκολες. Όλη αυτή η συνθήκη, τους προκαλεί μεγάλο άγχος καθώς δεν μπορούν να την επεξεργαστούν με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάσπασή τους και τα υπόλοιπα ακόλουθα συμπτώματα τους.

Παρακάτω ο μπαμπάς Βασίλης προτείνει οικογενειακό εορταστικό τραπέζι για την Πρωτοχρονιά:

Β: Αλέξη, την Πρωτοχρονιά θα καλέσω τους θείους σου και τα ξαδέρφια μου να φάμε όλοι μαζί γιατί γιορτάζω.

Α: Δεν θέλω μπαμπά!!!

Β: Θα είναι ωραία. Θα ανταλλάξουμε δώρα και θα μπορείς να παίξεις με τα ξαδέρφια σου.

Α: Μα στο λέω δεν θέλω κανέναν!!

Β: Αλέξη μου έλα να το συζητήσουμε. Το καταλαβαίνω ότι δεν σου αρέσει να έρχεται πολύ κόσμος στο σπίτι. Αλλά τι λες να κάνουμε μια προσπάθεια να μοιραστούμε τη χαρά μας με τους συγγενείς μας; Εξάλλου είναι η γιορτή μου και θα μου άρεσε να αποφασίσω πως θα την περάσω. Θυμάσαι που στη δική σου είχαμε βγει για παγωτό όπως είχες ζητήσει; Τι λες να κάνουμε μια προσπάθεια; Και όποτε νιώσεις περίεργα θα έρθεις να μου το πεις για να πάμε στο δωμάτιο σου και να παίξουμε για λίγο μέχρι να νιώσεις καλά.

Είναι πολύ σημαντικό να προετοιμάζουμε τα δημιουργικά μας δεπάκια πριν από κάθε αλλαγή. Συζητάμε αρκετές μέρες πριν για τα οικογενειακά τραπέζια και συγκεκριμένα τους καλεσμένους. Επιλέγουμε να αναφέρουμε κάποια θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τον καθένα για να τα κάνουμε να νιώσουν άνετα, πχ «Ο Θείος Μιχάλης, δουλεύει σε εταιρία με αυτοκίνητα. Τι λες να τον ρωτήσουμε πώς δουλεύουν;».

Προσπαθούμε πάντα να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και να τους το δείξουμε. Ακούμε τι μας λένε και απαντάμε όσο πιο ενσυναισθητικά γίνεται. Διατηρούμε πάντα τα όρια στις συμπεριφορές μας και τους δείχνουμε την αγάπη μας.

Καλή Πρωτοχρονιά!

Share this...