i-paidiΚεντρική

Ξεγνοιασιά στο αγχωμένο παιδί

 

Η παιδική ηλικία αποτελεί σημείο κατατεθέν για την διαμόρφωση της προσωπικότητας. Όταν άγχος, υπερβολικές σκέψεις, θλίψη, ματαίωση, κατακλύζουν τα μικρά προσωπάκια, στερούν το μεγαλύτερο δικαίωμά τους,  της ελευθερίας και της ξεγνοιασιάς.

Η παιδικότητα και η αθωότητα προσφέρουν απλόχερα στις ψυχές πριν την εφηβεία, χωρίς αντάλλαγμα. Τελικά, τι υπερέχει πολλαπλά στα παιδικά χρόνια και όχι στα ενήλικα; Το χαμόγελο αντί του άγχους, ο αυθορμητισμός και όχι οι υποχρεώσεις, το παιχνίδι και όχι η εκλογικευμένη αντίδραση. Όταν η  ανεμελιά και η διασκέδαση «ντυθούν με ένα γκρίζο πέπλο», τότε λειτουργούν ως αιτία ή ως αποτέλεσμα παιδικών διαταραχών.

Ως γονείς, εκπαιδευτικοί, ειδικοί ψυχικής υγείας, οφείλουμε να μεριμνούμε για την προστασία της παιδικής αθωότητας. Σε δύσκολες στιγμές με διαφοροποιημένη συμπεριφορά, ο ενήλικας είναι εκείνος που θα λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας και θα προστρέχει στις δυσκολίες των μικρών παιδιών. Με άλλα λόγια, εμείς περισσότερο από ποτέ, είμαστε πλέον υπεύθυνοι για να «χτίσουμε» την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών μας. Πως;

  1. Παρέχουμε άφθονες στιγμές παιχνιδιού: Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι το παιχνίδι είναι η δουλειά και η διασκέδαση των παιδιών. Τα συναισθήματα που διεγείρονται από αυτή τη διαδικασία, το αίσθημα της χαλαρότητας και της χαράς, η φαντασία και ο χρόνος τόσο ο προσωπικός όσο και ο αλληλεπιδρασιακός με φίλους, λειτουργούν προστατευτικά για τον ψυχισμό των παιδιών.
  2. Εξηγούμε τον κόσμο στα παιδιά: Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο με κληρονομικές καταβολές από τους γονείς, οι οποίες αυξάνουν ή αποσιωπώνται ανάλογα με τα ερεθίσματα. Όταν συζητάμε μαζί τους, εξηγούμε, απαντάμε στις απορίες τους, τότε μειώνουμε το φόβο του αγνώστου και κατευνάσουμε το άγχος.
  3. Αγαπάμε, υποστηρίζουμε, δείχνουμε ενσυναίσθηση: Όταν το παιδί γνωρίζει ότι ό,τι και να γίνει, το περιβάλλον του θα σταθεί να το ακούσει, να μοιραστεί τους φόβους και τις σκέψεις του, τότε δύσκολα απομονώνεται ή αποδυναμώνει. Η αγάπη είναι εκείνο το συναίσθημα που ζεσταίνει την καρδιά των παιδιών μας και χωρίς δεύτερη σκέψη,  είναι το αντίδοτο σε κάθε δύσκολο συναίσθημα!
  4. Ρωτάμε, καταλαβαίνουμε και ανάλογα συμπεριφερόμαστε: Είναι απαιτητική η σημερινή χρονική περίοδος: πολύπλοκη και με ανάγκη εξειδικευμένων γνώσεων. Η εξασφάλιση χαρούμενης, ξέγνοιαστης ζωής του παιδιού ικανοποιώντας τις αξίες και τις ανάγκες  της καθημερινότητας χρειάζεται επιστημονική και απλουστευμένη συμβουλή. Σύγχρονος, εγκεκριμένος τόπος είναι η συμμετοχή σε ομάδες για συζήτηση με ειδικό θεραπευτή, όπως η Ομάδα Αγάπης από το i-paidi: μειώνουν το άγχος των γονιών και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση, την ηρεμία και την ξεγνιασιά της οικογένειας.
Share this...