i-paidiΔιαχείρισηΚεντρικήΣπίτιΣυμβουλές

Τρώει σωστά και τρώει σταθερά

Καβγάς για το φαϊ

Το γευστικό και το υγιεινό φαγητό το «βγάζει η κουζίνα».

Όμως πότε, πού και με ποιους τρώει το παιδί, το ρυθμίζουν οι γονείς.

Άλλος τρώει βλέποντας βιντεάκια, άλλος αγκαλιά με τη μαμά, άλλον τον ταϊζει η γιαγιά, «αφού έτσι θέλει το παιδί».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η θεία-Λίνα διάβασε πως «οι επιστήμονες είπαν ότι μπορούμε να φάμε όση σοκολάτα θέλουμε, αρκεί να μην έχει αμύγδαλο».
Αυτό το καλοκαίρι, το μεσημέρι, οι γονείς πηγαίνουν για ύπνο και το παιδί τρώει όποτε το θυμηθεί και παίζει στο κινητό, μέχρι τα ξημερώματα, «γιατί ξεκουράζεται».

Μετά, η μαμά αρχίζει να θυμώνει γιατί δεν έχει καμία βοήθεια. Και βλέπει το παιδί της να παχαίνει κάθε μέρα, να μαλώνει, να βρίζει τα γειτονάκια και να ευχαριστιέται όταν το βράδυ, τρώει παγωτό, τον Super πύραυλο, βλέποντας TV.

Αδυναμία αντίληψης της σωστής ώρας

Ένας αγώνας που αντιμετωπίζουνε οι περισσότεροι από τους ΔΕΠ-Υ είναι η χρονική τύφλωση και μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συχνά ξεχνάνε να φάνε στην ώρα τους. Αυτό συμβαίνει όταν δεν μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια πόσος χρόνος έχει περάσει. Έτσι, αν είναι απορροφημένοι σε μια «ανακάλυψη» και κάποιος πει να φάνε, πιθανότατα θα σκεφτούν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να φάνε λίγο φαγητό.

Διαχείριση

Όσα από τα παραπάνω σχετίζονται με τα παιδιά, είναι λανθασμένες κινήσεις και επιβαρύνουν την υγεία! Ακόμη και στις καλοκαιρινές διακοπές, τα παιδιά ειδικά τα πολύ αυθόρμητα παιδιά:

  1. τρώνε στο τραπέζι, χωρίς να έχουν ανοιχτή την τηλεόραση
  2. τρώνε σε συγκεκριμένη στιγμή
  3. επιτρέπεται να κάνουν παρασπονδίες μόνο στην αρχή και στο τέλος των διακοπών.
  4. προσέχουν τι τρώνε για την ενέργεια, το δέρμα, την εμφάνιση και την υγεία τους
  5. θυμούνται ότι η παχυσαρκία αυξάνεται στην Ελλάδα και επηρεάζει την αθλητική τους παρουσία και το νούμερο του παντελονιού που φοράνε
  6. ενημερώνονται από το διαδίκτυο για τα τελευταία συμπεράσματα των επιστημόνων διατροφής και τα συζητάνε με τους γονείς τους
  7. δοκιμάζουν να δημιουργήσουν μόνα τους ή με τη μαμά μαγειρεύοντας. Συστήνεται να προηγηθεί το παιχνίδι «Ζαχαροπλαστική παίζοντας», από το βιβλίο με 260 παιχνίδια οργάνωσης Έλα να παίξουμε μαζί, 2019, 2020, της Μαριάννας Λαγουμίδη, εκδ.ΓΡΗΓΟΡΗ. Σε 1-εβδομάδα θα φανεί το πρώτο βήμα προόδου.

Συμπέρασμα

Απαραίτητη λοιπόν η σωστή διατροφή όλων μας ειδικά όταν ζει κάποιος με παρορμητισμό ή με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή.και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ. Η ντοπαμίνη, η ορμόνη της επιβράβευσης, παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ΔΕΠ-Υ και στην όρεξη! Είναι σύνηθες στα δεπάκια να τρώνε υπερβολικά ή και να ξεχνάνε να φάνε – ίσως να φταίει η υπερεστίαση στην εργασία. Μόνο ένα οργανωμένο πρόγραμμα ημέρα θα υποδείξει σωστό δρόμο διατροφής!

Μπορείτε να συμμετέχετε στην Ομάδα Αγάπης, για ανάλογες εισηγήσεις και διάλογο με επιστήμονες και γονείς. Δηλώστε συμμετοχή στο https://i-paidi.gr/2021/09/16/prosklisi-symmetochis-stin-omada-agapis/

Share this...