i-paidiΔΕΠ-ΥΚεντρική

Οδηγίες στο εφηβάκι για ΜΗ φαρμακευτική διαχείριση ΔΕΠ-Υ

Γράφει η Μαριάννα Λαγουμίδη,

Πρόεδρος, BA, PgD UCL, ΑΠΘ, ΕΚΠΑ

Εάν ξεκινάς το Γυμνάσιο και έχεις στοιχεία ΔΕΠ-Υ, είναι πλέον στιγμή για να οργανώσεις τη ζωή σου Εσύ με τον Θεραπευτή, χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Η ηλικία σου και οι επιτυχίες που κατάφερες μέχρι τώρα, παρόλη τη διάσπασης προσοχής, τον ενθουσιασμό, την αφηρημάδα και τη συνεχή κίνηση, σου προσφέρουν την ικανότητα να ακούσεις και να καταλάβεις μια ευκολότερη ζωή: τον τρόπο οργάνωσης της καθημερινότητάς σου με ολιστική και συμπεριφοριστική διαχείριση 24ώρου.

Στην i-paidi επικοινωνούν καθημερινά δεκάδες γονείς εφήβων ζητώντας βοήθεια για το παιδί τους και για εκείνους. Είναι γεμάτοι με άγχος, ανασφάλεια, τύψεις και έλλειψη εμπιστοσύνης. Γι΄ αυτό το λόγο απευθύνομαι σε εσένα δημιουργικό  μου εφηβάκι με ΔΕΠ-Υ, για να βοηθήσεις τος εαυτό σου αφού κατανοήσεις τις ανάγκες σου και ακολουθήσεις το πρόγραμμα που θα σχεδιάσεις.

Πολλοί προσπάθησαν με αποτυχία. Γιατί; Γιατί δεν ακολούθησαν πιστά το πρόγραμμά τους και γιατί δεν παραδεχόντουσαν αλήθειες για τον εαυτό τους.

Ας συζητήσουμε λοιπόν κολπα παρέμβασης χωρίς αρνητικές συνέπειες!

 

1ο κόλπο: Η ΔΕΠ-Υ χρειάζεται διαχείριση.

Η διαχείριση στη ΔΕΠ-Υ είναι ονόδρομος. Η έγκαιρη αξιολόγηση στην ηλικία των 5-6 ετών, προσφέρει τη μεγαλύτερη μείωση των δυσκολιών εξαιτίας της ΔΕΠ-Υ.

 

2ο κόλπο: Η ΔΕΠ-Υ απαιτεί στοχευμένη διαχείριση ώστε η νέα γενιά να ζει πιο ευχάριστα.  

Κάποιος πρόγονος κληροδότησε τη ΔΕΠ-Υ στον/στην έφηβο. Λόγω της δημιουργικότητας και του υψηλού IQ, με την παρέμβαση μειώνονται οι δυσκολίες και αναδεικνύονται οι ικανότητες. Για παράδειγμα, όταν έχεις σπάσει στο πόδι, πρώτα θα γιατρέψεις το πόδι, μετά θα το εκπαιδεύσεις με ασκήσεις, θα το ενισχύσεις με τη διατροφή και στο τέλος πλέον, θα ξεκινήσεις προπονήσεις στίβου με στόχο το μετάλλιο.

 

3ο κόλπο: Γίνε κοινωνός με τον θεραπευτή.

Πες στο θεραπευτή πώς αισθάνεσαι, πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου, και απαιτήστε εχεμύθια με όσα θα ειπωθούν.

 

4ο κόλπο: Ανέλαβε την ευθύνη της σωστής διαχείρισης στη ΔΕΠ-Υ σου.

Εάν οι γονείς σου μιλούσαν, ρύθμισαν, ακολουθούσαν και σχολίαζαν τα πάντα για εσένα και τη ΔΕΠ-Υ σου, δείξε και επιβεβαίωσέ τους ότι έχεις πλέον μεγαλώσει και είσαι ώριμος για να αναλάβεις υπεύθυνα την διαχείριση που προτείνει ο Θεραπευτής σου όπως και να συζητάς μαζί του κάθε σχετική απορία σου.

Γράψε λοιπόν το καθημερινό πρόγραμμα, τα διαλλείματα, τη διατροφή και τα χόμπυ, όπως π.χ. τη διάρκεια παιχνιδιού με οθόνες.

 

5ο κόλπο: Γίνε φίλος με την υπενθύμιση.

Μέχρι τώρα, ο γονιός σου σε κυνηγούσε για να είσαι όσο πιο συνεπής γινότανε. Η συνέπεια στις υποχρεώσεις σου όπως και σε κάθε ραντεβού σου αποτελεί πρόκληση! Ξεκινώντας σήμερα, θα εκμεταλλευτείς την τεχνολογία και θα βάλεις υπενθύμιση στο κινητό, για κάθε ημερήσια υποχρέωση. Αργότερα, θα συζητήσουμε ξανά για το κόλπο αυτό.

 

Και μέχρι τις επόμενες οδηγίες διαχείρισης της ΔΕΠ-Υ, μπορείτε να επικοινωνείτε τις απορίες σας στο info@i-paidi.gr και στο 6932611200.

Share this...