Μπακαλιάρος παστός τηγανιτός (4- 5 μερίδες)- Σκορδαλιά με ψωμί
[:el]Για 4- 5 μερίδες.
Για να γίνει ΗΡΩΑΣ το παιδί με ΔΕΠ-Υ και για όλη την οικογένεια.
Υλικά για τον μπακαλιάρο:
- 1 κιλό μπακαλιάρος παστός
- 500 γρ. λαχανικά διάφορα –λάχανο, μπρόκολο, καρότο
- ! ποτήρι ελαιόλαδο
- Για τον χυλό:
- 3 αυγά
- αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Βγάλε την πέτσα του παστού μπακαλιάρου. Κόψε τον σε κομμάτια – μπουκιές μεγάλες. Βράσε τα λαχανικά 5 λεπτά, για να βγει η μυρωδιά τους. Βύθισέ τον εντελώς σ’ ένα μπολ με νερό και τα λαχανικά, για 20 ώρες . Σ’ αυτό το διάστημα, άλλαξε μόνο το νερό, για 4-5 φορές.
Μόλις βγάλεις τα κομμάτια του μπακαλιάρου απ’ το νερό, αφαίρεσε τα κόκκαλα και άφησέ τα να στραγγίσουν καλά.
Χτύπησε ελαφρά τα αυγά με το 44 κ.γ.νερό, ρίξε λίγο αλάτι, πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Βάλε όλες τις μπουκιές μπακαλιάρου στον χυλό και τηγάνισέ τα σε καυτό λάδι.
Μόλις πάρουν χρώμα, τοποθέτησέ τες σε απορροφητικό χαρτί για 3 λεπτά.
Υλικά για τη σκορδαλιά:
- 6- 7 φέτες ψωμί ξερό, χωρίς κόρα
- 4-5 (ή 8) σκελίδες σκόρδο ½ κούπα λάδι
- 1/3 φλυτζανιού καρύδια
- ¼ κούπας ξύδι
- Λίγο πιπέρι άσπρο
- ¼ κ. γλ. Αλάτι
Εκτέλεση:
Μούσκεψε το ψωμί σε λίγο νερό και στιψ’ το στις παλάμες σου, για να φύγει το πολύ νερό. Πάτα το σκόρδο με λίγο αλάτι μέσα στο γουδί, για να λιώσει.
Ρίξε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτύπησε το μείγμα για μερικά δευτερόλεπτα. Σταμάτα το μπλέντερ, ανακάτεψε το μείγμα με μια κουτάλα, καθαρίζοντας καλά τα τοιχώματα και χτύπα ξανά. Πρόσεξε, μην το παραχτυπήσεις γιατί θα κόψει.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ… ΑΣ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ!
–[:]