i-paidiΚεντρική

Πως πρέπει να είναι η διατροφή των παιδιών με ΔΕΠ-Υ

Γράφει η Κατερίνα Φαρδελάκη

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Η διατροφή των παιδιών με ΔΕΠ-Υ πρέπει να είναι μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή που να τους παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή σωματική και νοητική τους λειτουργία.

Συστήνεται να καταναλώνουν:

1) Φρούτα: φρέσκα φρούτα εποχής είτε σκέτα είτε σε συνδυασμό με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς είτε μέσα σε σπιτικά κέικ χωρίς ζάχαρη είτε σε φρεσκοστυμμένους χυμούς. Προτιμούμε βέβαια το παιδί να φάει ολόκληρο το φρούτο για να πάρει όλες τις φυτικές ίνες που χάνονται στο χυμό. Συστήνεται η κατανάλωση ποικιλίας χρωμάτων σε φρούτα, για ποικιλία βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

2) Λαχανικά: Καλό είναι τουλάχιστον τα δυο κύρια γεύματα της ημέρας (μεσημεριανό και βραδινό) να συνοδεύονται από λαχανικά. Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα σε σαλάτα ή βραστά ή ψητά ή στον ατμό. Διάφορα λαχανικά μπορούν επίσης να μπουν μέσα στα φαγητά όπως για παράδειγμα να βάλετε μέσα στις φακές καρότο και κόκκινη πιπεριά. Αυτός είναι ένας τρόπος να δίνετε παραπάνω λαχανικά σε παιδιά που δεν θέλουν να καταναλώνουν σαλάτα.

3) Πηγές πρωτεΐνης: κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί χαμηλά σε λιπαρά, όσπρια, ψάρι. Όσον αφορά το ψάρι, συστήνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως είναι ο σολομός, ο τόνος, η σαρδέλα και το σκουμπρί γιατί είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την εγκεφαλική λειτουργία και έχει φανεί σε κάποιες μελέτες ότι βοηθούν λίγο στην βελτίωση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Άλλη πηγή πρωτεΐνης είναι το κόκκινο κρέας αλλά δεν συστήνεται η συχνή κατανάλωσή του, μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

4) Καλά λιπαρά : ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηροί καρποί

5) Δημητριακά ολικής αλέσεως

6) Όχι τηγανητά, όχι το ορατό λίπος στο κρέας, όχι βούτυρο, όχι fast food, όχι αναψυκτικά με ζάχαρη, όχι έτοιμους συσκευασμένους χυμούς με ζάχαρη και όχι πολλά γλυκά τύπου μπισκότα, κρουασάν ,καραμέλες κτλ. Ιδανικά, τα γλυκά να είναι φτιαγμένα στο σπίτι χωρίς ζάχαρη π.χ.κέικ με φρούτα ή με κακάο.

7) Το παιδί να έχει πάντα κολατσιό στο σχολείο για να μην μένει πολλές ώρες νηστικό.

Αυτές είναι οι γενικές συστάσεις, ιδανικά η διατροφή πρέπει να είναι εξατομικευμένη για κάθε παιδί ανάλογα τις ανάγκες του και τα γούστα

Share this...