i-paidiΔιαχείρισηΚεντρική

Η δύναμη του «θέλω»

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ, LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητα, ΔΕΠ-Υ, είναι χαρισματικά, ευφυή και δημιουργικά. Συχνά βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση από τους συνομηλίκους τους και τα αδέρφια τους, λόγω της διαφορετικότητας των συμπτωμάτων και των αναγκών. Είναι περίπλοκη η συνομιλία με 3 παιδιά, για ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ, ενώ είναι ευχάριστο για άλλους. Η συνομιλία με τρεις, το ομαδικό παιχνίδι, το αιφνίδιο διαγώνισμα είναι αιτία άγχους με δυσκολία συμμετοχής.
Πώς λοιπόν θα πει «ΘΕΛΩ!!!», το χαρισματικό δεπάκι;

Πώς το παιδί  μπορεί να διαχειριστεί τα συμπτώματά του;

Είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει να τα καταφέρει το ίδιο το παιδί να «θέλει» και να αποκτησει τη δύναμη να προσπαθήσει. Τις περισσότερες φορές ακούμε «Μαμά, δεν θέλω να διαβάσω. Θέλω να παίξω.». Απλά δεν μπορεί. Όταν το ίδιο το παιδί βρει τη θέληση να προσπαθήσει για όσα το δυσκολεύουν, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας του προφανώς αυξάνονται.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να τα καταφέρει;

Για να βρεθούμε δίπλα στους μικρούς μας ήρωες, εμείς οι ίδιοι σαν γονείς και εκπαιδευτικοί, οφείλουμε να αυξήσουμε το κίνητρο των παιδιών να ασχοληθούν με όσα τα κάνουν να υποφέρουν. Οι επιστήμονες του i-paidi.gr ανεπιφύλαχτα προτείνουν:

  • Πρώιμη παρέμβαση: Ο κατάλληλος θεραπευτής βοηθάει τα νήπια να αποκτήσουν την θέληση και τη δύναμη να ασχοληθούν με «καινοτόμες» δραστηριότητες, με ένα καινουριο παιχνίδι ή μάθημα  Ακόμα και όταν θελήσουν να τα παρατήσουν, ο κατάλληλος θεραπευτής  είναι δίπλα τους και τους παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο ασφάλειας ώστε να αναπτυχθούν. Σημαντικός βοηθός στο γονιό και τον θεραπευτή είναι το καινοτόμο βιβλίο Έλα να παίξουμε μαζί’, 2020,της Μαριάννας Λαγουμίδη, εκδ. ΓΡΗΓΟΡΗ, β΄ έκδ.
  • Συμβουλευτική Γονέων: Για να μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ, αδιαμφισβήτητα και οι ίδιοι οι γονείς οφείλουν να μπουν σε μια διαδικασία συμβουλευτικής. Η διαδικασία αυτή θα τους βοηθήσει τόσο στο να μιλούν για τα άγχη και τις ανησυχίες τους, όσο και να βρουν τις κατάλληλες τεχνικές για να ενισχύουν το κίνητρο των παιδιών τους για να κυριαρχεί το «θέλω» έναντι του «δεν μπορώ».

Η επιστημονική ομάδα του ipaidi.gr βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα να παρέχει όποιες υπηρεσίες χρειάζεστε εσείς και το παιδί σας! Εκατοντάδες οικογένειες βρήκαν λύσεις μέσα στου ipaidi την αγκαλιά.

Share this...