i-paidiΔΕΠ-ΥΔιαχείρισηΚεντρικήΣυμπεριφορά

Πώς θέτουμε υγιή όρια στα παιδιά μας;

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ, LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

 

Πολλούς από τους φίλους του i-paidi.gr ρωτούν πώς μπορούν να βάλουν όρια στα παιδιά τους. Πολλοί φίλοι μας προβληματίζονται για τον τρόπο ανατροφής των μικρών τους. Άραγε, πόσο σύντομα συνειδητοποιούν οι γονείς ότι η οριοθέτηση του παιδιού επηρεάζει καθοριστικά τη συμπεριφορά και το συναίσθημά του; Ειδικά στην περίπτωση των παιδιών που είναι λιγότερο ώριμα σε κάποιους τομείς, τότε τα όρια προσφέρουν τρόπο επιβίωσης. (Peg Dawson, Ed.D., 2021)

Το i-paidi.gr προτείνει τεχνικές διαλόγου για να θέστε τα όρια στο παιδί σας:

1. Θετική συμφωνία: «Μόλις μαζέψεις τα παιχνίδια που είναι στο πάτωμα, θα παίξεις με το κάστρο.»
2. Επιβράβευση: «Όταν τελειώσεις τα μαθήματά σου, θα έχεις μισή ώρα στο αγαπημένο σου βιντεοπαιχνίδι.»
3. Το κόλπο της σιωπής: «Με φωνές δεν λύνεται τίποτα. Σε παρακαλώ, μείνε 5 λεπτά στο δωμάτιό σου και εάν νοιώσεις ήρεμος, μπορούμε να συζητήσουμε.»

Γιατί είναι σημαντικά τα όρια;

Τα όρια δημιουργούν ασφάλεια στην ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών, άρα πρέπει να υπάρχουν, όσο και αν δυσκολεύονται οι γονείς να τα εφαρμόσουν. Στην αρχή, αντιστέκονται και δύσκολα τα δέχονται. Καθώς όμως ωφελούνται, το συζητούν και τελικά τα όρια πρέπει να ισχύουν και να είναι σταθερά.

Πώς οι γονείς βάζουν όρια;

  • Οι γονείς πρέπει να λειτουργούν ομαδικά. Μαμά και μπαμπάς οφείλουν να έχουν συζητήσει τους κανόνες που βάζουν στα πλαίσια του σπιτιού και σε κάθε συμβάν να έχουν κοινή γραμμή.
  • Τροποποιούν τα όρια ανάλογα με τα αναπτυξιακά ορόσημα των παιδιών. Οι κανόνες που βάζουν συμφωνούν πάντα με την ηλικία των παιδιών. Δεν έχου υπερβολικές απαιτήσεις και δεν είναι υπερβολικά αυστηροί με τα παιδιά τους. Ας θυμάστε ότι στις μικρές ηλικίες τα παιδιά είναι πιο αυθόρμητα και υπακούν περισσότερο στο συναίσθημά τους, αφού η λογική τους δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένη.
  • Οι γονείς οφείλουν να γνωρίζουν ότι η εξοικείωση του παιδιού με τους κανόνες στο σπίτι, το βοηθά να ακολουθήσει αργότερα ανάλογους κανόνες σε άλλη ομάδα, σε φιλικό ή σε σχολικό περιβάλλον, είτε στην ανοιχτή κοινωνία. Όταν ο γιος και η κόρη έχουν συνηθίσουν να συμπεριφέρονται μέσα από το σπίτι με βάση τα όρια, αργότερα σε κάθε δυσκολία, μπορούν να σταθμίζουν τη συνέπεια των πράξεών τους, να είναι πιο ώριμα και γεμάτα αυτοπεποίθηση.

Για τους παραπάνω λόγους, αγαπημένο άθλημα στα παιδιά με δυσκολία αποδοχής ορίων είναι οι πολεμικές τέχνες!

Share this...