i-paidiΚεντρικήΣυμπεριφορά

Παρεξηγούμε συχνά τη συμπεριφορά του παιδιού με διάσπαση προσοχής

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ, LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα βιώνουν ένα πλήθος συμπτωμάτων που τους δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες σε όλους τους κλάδους της καθημερινότητά τους: σχολική επίδοση, εμπιστοσύνη εαυτού, φιλικές και οικογενειακές σχέσεις.

Μέσα στον ακατάπαυστο κύκλο ματαιώσεων και απογοητεύσεων, τα δεπάκια χάνουν την πίστη στις ικανότητές τους και παραιτούνται καθώς πιστεύουν ότι ανεξαρτήτως προσπάθειας, θα αποτύχουν.

Ως αποτέλεσμα, νιώθουν ότι αντιμετωπίζουν μια βάναυση καθημερινότητα κάτι που τους κάνει κάποιες φορές να υπερεκτιμούν και να υπερβάλουν στις κρίσεις τους.

Τυχαίνει να παρεξηγούν τον όγκο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και να αδυνατούν να δουν ρεαλιστικά την πραγματικότητα. Για παράδειγμα φίλοι του i-paidi μοιράζονται μαζί μας:

Ο Γιωργάκης δεν έγραψε καλά στο διαγώνισμα των μαθηματικών. Μόλις γύρισε σπίτι έσπασε δύο από τα αγαπημένα του παιχνίδια και φώναζε ότι είναι άχρηστος και δεν θα ξαναπάει ποτέ σχολείο.

Η Μαριαννούλα  έχει κλειστεί τρεις μέρες στο δωμάτιο της και αρνείται να μας μιλήσει και να πάει σχολείο. Της έχει στοιχίσει τόσο πολύ που τσακώθηκε πάλι με τις φίλες της που δεν μπορούμε να την διαχειριστούμε.

Να θυμόμαστε λοιπόν: η ΔΕΠ-Υ είναι από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές διαταραχές της παιδικής ηλικίας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην διαχείριση και την αντιμετώπισή της. Οφείλουμε πάντα ως γονείς και σημαντικά άτομα στις ζωές των παιδιών αυτών να δείχνουμε ενσυναίσθηση στις ανάγκες τους και να τονίζουμε την ικανότητά τους στην καθημερινότητα. Σε κάθε περίπτωση επιλέγουμε την πρώιμη παρέμβαση.

Τα παιδιά μας, με τη βοήθεια του κατάλληλου θεραπευτή, θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν ένα-ένα τα συμπτώματα  που τους δυσκολεύουν καθημερινά και θα κάνουν προσπάθεια να μάθουν να τα διαχειρίζονται. Σταδιακά θα πιστέψουν στη δύναμη του εαυτού τους και θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους για να είναι πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους.

Share this...