ΔιαχείρισηΚεντρικήΟικογένειαΣυμπεριφορά

Παρορμητικότητα και εφηβεία

Γράφει η εθελόντρια Ελευθερία Δημητροπούλου
Επιστημονική επιμέλεια από τη Μαριάννα Λαγουμίδη,
Πρόεδρος i-paidi,
Ψυχοπαιδαγωγός, ΔΕΠ–Υ, LONDON UNIVERSITY, ΕΚΠΑ

Ένα από τα βασικά συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής ή και Υπερκινητικότητας, ΔΕΠ-Υ, είναι η παρορμητική συμπεριφορά των παιδιών.

Καταφεύγουν σε συμπεριφορές που δεν ελέγχουν και δρουν απερίσκεπτα. «Πετάγονται» στη συνομιλία, «εκδικούνται» συχνότερα, απαντούν αυθόρμητα.

Όταν το παιδί βρίσκεται στην εφηβική ηλικία το συγκεκριμένο σύμπτωμα της παρορμητικότητας διογκώνεται γιατί εφηβεία και ΔΕΠ-Υ μοιάζουν. Πολλές φορές η ΔΕΠ-Υ διαγνώνεται τυχαία στη συγκεκριμένη ηλικιακή φάση ενώ έχει περάσει απαρατήρητη και χωρίς διαχείριση, στα προηγούμενα χρόνια ζωής του παιδιού.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, τα έφηβα δεπάκια καταφεύγουν πιο συχνά σε ριψοκίνδυνες κοινωνικές συμπεριφορές. Η αδυναμία να συγκεντρωθούν στις επιπτώσεις των πράξεων τους και ο ζήλος για το ρίσκο και το διαφορετικό, είναι κάποιες από τις αιτίες που τους οδηγούν σε αυτές τις πράξεις. Οι έφηβοι με ΔΕΠ-Υ, λοιπόν, έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους συνομήλικους τους να εμπλακούν στην κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών.

Η επιστημονική οικογένεια του ipaidi.gr προτείνει:

  • Πρώιμη Παρέμβαση: Είναι σημαντικό, όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία για ύπαρξη της ΔΕΠ-Υ, το παιδί να αξιολογηθεί από τους ειδικούς και να βρεθεί δίπλα στον κατάλληλο θεραπευτή που τον βοηθάει να διαχειριστεί τα συμπτώματά του. Όσο νωρίτερα υπάρξει αυτή η βοήθεια, στην προσχολική περίοδο, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει το παιδί να έχει μια ισορροπία στη ζωή του και να αποφύγει μελλοντικά ριψοκίνδυνες και απερίσκεπτες συμπεριφορές.
  • Συμβουλευτική Γονέων: Είναι σημαντικό οι γονείς να επαγρυπνούν και να ζητήσουν βοήθεια μόλις συνειδητοποιήσουν κάποια στοιχεία της ΔΕΠ-Υ. Μια τέτοια κατάσταση κρύβει πολλά άγχη και φόβους για τους γονείς. Τυχεροί είναι όποιοι αποφασίζουν και ζητούν βοήθεια από εξειδικευμένους συμβούλους που τους υποστηρίζουν συστηματικά τόσο στην καθημερινότητά τους όσο και στις οξείες φάσεις που περνούν σαν οικογένεια.

Για όποιες απορίες  και δυσκολίες παρουσιαστούν, λαμβάνετε άμεση συμβουλή μόλις στείλτε την απορία σας στο https://i-paidi.gr/epikinonia/ .

Share this...